Gabriela Firea: Oferim tabere pentru 1.000 de elevi şi studenţi din Chişinău
Data publicării:
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat marţi că 500 de elevi şi 500 de studenţi din Chişinău vor beneficia de tabere în sezonul estival.
Gabriela Firea se află la Chişinău, într-o vizită oficială, relatează Agerpres.
„În ceea ce priveşte promisiunea pe care am făcut-o referitoare la elevii şi studenţii din Chişinău, vă informez că vom oferi un număr de 500 de tabere în sezonul estival pentru elevii din Chişinău şi un număr similar pentru studenţi”, a spus edilul general, conform unui comunicat transmis de PMB.
Firea a mai arătat că în baza acordului de colaborare, semnat la Bucureşti, pe 14 februarie, Municipalitatea bucureşteană va sprijini reabilitarea unei maternităţi şi a unui liceu din Chişinău.
„În ceea ce priveşte acţiunile concrete derivate din acordul nostru de cooperare, vom contribui la consolidarea maternităţii, respectiv a Spitalului nr.1, şi ne vom implica integral în reabilitarea unei secţii de pediatrie care nu se află în prezent în cei mai buni parametri. Am propus constituirea unui grup de lucru format din experţi ai celor două primării, astfel încât lucrările să poată demara cât mai rapid, iar reprezentanţii ASSMB vor demara discuţii privind organizarea unor stagii de perfecţionare pentru managerii unităţilor medicale din Chişinău şi pentru medicii rezidenţi şi specialişti, aşa cum am promis la semnarea Programului de cooperare. Intenţionăm, de asemenea, să colaborăm îndeaproape şi pentru refacerea Liceului 'Mihai Eminescu', care necesită lucrări urgenţe de reabilitare. În acest liceu învaţă o mie de elevi şi, deşi primăria din Chişinău a alocat bani pentru refacerea acestuia, sumele nu sunt suficiente, drept pentru care Bucureştiul va sprijini aceste lucrări”, a spus primarul.
Gabriela Firea a mai precizat că autorităţile de la Chişinău au cerut sprijin Bucureştiului la elaborarea unui regulament în ceea ce priveşte domeniul urbanismului, deoarece, în acest moment, în capitala R. Moldova nu există reglementări clare referitoare la controlul construcţiilor.
„Primarul Silvia Radu şi-a exprimat intenţia de a demara proiecte de revitalizare a patrimoniului arhitectural, solicitând expertiză specialiştilor de la Bucureşti pentru reabilitarea clădirilor care au valoare de patrimoniu din Centrul Vechi al capitalei Republicii Moldova. Astfel, echipele tehnice din cele două capitale se vor întâlni în perioada imediat următoare pentru a stabili un calendar de lucru”, a spus ea.
Tot în urma semnării programului de cooperare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat hotărârea care împuterniceşte RATB să încheie un acord cu Serviciul de Transport Local Chişinău, în vederea transmiterii a două autobuze care vor circula pe un traseu cultural al Capitalei Republicii Moldova, a arătat PMB.
De asemenea, direcţiile de cultură ale celor două primării au demarat programul „Săptămâna teatrelor bucureştene” la Chişinău şi „Săptămâna teatrelor din Chişinău” la Bucureşti.
Primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a arătat că fondurile care se vor aloca pentru renovarea Spitalului nr. 1, pentru Liceul „Mihai Eminescu”, dar şi pentru acţiunile culturale sunt extrem de necesare.
„Practic, în acest moment se trece la un alt nivel. Dacă înainte majoritatea acţiunilor demarate împreună de cele două municipalităţi aveau în centru acţiunile culturale, iată că odată cu semnarea acestui acord trecem în etapa în care Primăria Municipiului Bucureşti oferă ajutor în domeniile cheie - sănătate, educaţie şi transport, iar astăzi am discutat despre operaţionalizarea acordului cadru. Cred că din acest moment a început numărătoarea inversă până la momentul în care vom vedea că aceste proiecte s-au materializat. Sunt încrezătoare că relaţia dintre Primăria Bucureşti şi Primăria Chişinău va progresa constant”, a spus Silvia Radu.