Gabriela Firea, despre protestul din Prelungirea Ghencea
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, sâmbătă, după marşul de protest din Prelungirea Ghencea, vizând îmbunătăţirea infrastructurii din zonă, că, după aproape zece ani în care autorităţile nu au reuşit să rezolve conflictul de trafic, situaţia a fost deblocată pentru ca cetăţenii să poată circulă civilizat, scrie News.ro.
"După aproape zece ani, timp în care autorităţile centrale şi locale nu au reuşit să rezolve conflictul de trafic din zona Prelungirea Ghencea, reuşim să urnim lucrurile, astfel încât cetăţenii din această zonă să poată circulă civilizat. Până la actualizarea documentaţiilor necesare demarării obiectivului de investiţii, am solicitat Administraţiei Străzilor să amenajeze trotuarele de pe Şoseaua Prelungirea Ghencea, să remedieze deficienţele din carosabil şi să marcheze trecerile de pietoni. Este un prim pas spre normalitate. Aşa cum ştiţi, în proiectul de buget pentru anul 2017, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a alocat suma de cinci milioane de lei pentru obiectivul de investiţii Penetraţie Prelungirea Ghencea - Domneşti", a spus, sâmbătă, Gariela Firea.
Primarul Capitalei a explicat că suma a fost alocată pentru întocmirea unui nou studiu de fezabilitate şi a unui Plan Urbanistic Zonal, care să corespundă situaţiei actuale din teren, având în vedere că zona s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.
Reprezentanţii municipalităţii mai spun că proiectul va fi inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov 2016-2030.
PMB reaminteşte că, la iniţiativa Gabrielei Firea, săptămâna trecută, a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat toţi factorii decizionali, responsabili cu identificarea unor soluţii pentru decongestionarea traficului din zona Prelungirea Ghencea.
"În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenţi şi membri ai asociaţiei «Iniţiativa Prelungirea Ghencea», reprezentanţii actualei administraţii au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru deblocarea conflictului de trafic din zonă. Astfel, în data de 22 martie a început marcarea trecerilor de pietoni şi au fost demarate lucrări de reparaţii pe porţiunile unde au apărut gropi. De asemenea, până la supralărgirea şoselei, a fost găsită o soluţie provizorie pentru siguranţa pietonilor: vor fi construite trotuare (cu o garanţie de patru ani), pe o lungime de trei kilometri, până la limita administrativă cu judeţul Ilfov. Trotuarele vor avea o lăţime de 1,5 metri, astfel încât să permită şi circulaţia bicicletelor. Construirea acestora va începe în luna aprilie şi va dura aproximativ o lună şi jumătate", mai arată reprezentanţii Primăriei Capitalei.
Ei adaugă că, în paralel cu proiectul municipalităţii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va realiza un pasaj suprateran peste centura Capitalei şi calea ferată, care include o lucrare de artă cu un giratoriu suspendat ce ar trebui să fluidizeze circulaţia rutieră în zona intersecţiei dintre ieşirea din Capitală spre Domneşti, dinspre Prelungirea Ghencea, şi Centura Capitalei, unde, în prezent, se creează frecvent ambuteiaje.
Zeci de persoane au participat, sâmbătă, la un marş de protest în zona Prelungirea Ghencea din Capitală, cerând Primăriei Capitalei şi Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să facă public un calendar concret al etapelor şi al alocărilor bugetare pentru Pasajul Domneşti şi lărgirea Prelungirii Ghencea.
Oamenii au purtat pancarte pe care scria: "Vrem pasaj şi vrem lărgire, păcăleala nu mai ţine!", "Omul a ajuns pe Lună, noi n-avem infrastructură", "Voi plimbaţi hârtiile, nouă ne trec zilele", "Ghinion! Am păstrat pliantele electorale de la alegerile din 2016! Doamna Firea, domnul Mutu, ştim ce-aţi promis astă-vară!".
"Pasajul Domnesti şi lărgirea Prelungirii Ghencea împlinesc un deceniu de păcăleli! Haideţi cu noi în stradă să spunem Primăriei Capitalei şi CNAIR-ului că nu le mai înghiţim păcălelile, livrate mai ales în campaniile electorale! Şi să le cerem să-şi facă treaba: să urgenteze lărgirea şi pasajul, să prezinte public un calendar concret al etapelor şi al alocărilor bugetare. Între timp, să ia măsuri pentru siguranţa circulaţiei în zonă: să facă trotuare, să marcheze trecerile de pietoni şi să asigure dirijarea circulaţiei în intersecţia cu Strada Valea Oltului şi cu Şoseaua de Centură", au scris organizatorii marşului, pe pagina de Facebook a protestului.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, marţi, că a demarat procedura administrativă de semnare a contractului pentru proiectarea şi execuţia pasajului de la Domneşti, în contextul în care a expirat perioada legală pentru depunere a contestaţiilor.
Lucrările având ca obiect "Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti - Domneşti" au fost atribuite, în octombrie 2015, asocierii Straco - Comnord - Specialist Consulting pentru 91,5 milioane lei (circa 20 milioane euro).
Lucările la pasajul de la Domneşti de pe centura Capitalei au fost amânate în ultimul an în special din cauza contestaţiilor. Odată cu expirarea perioadei legale de depunere a contestaţiilor, CNAIR poate demara semnarea contractului, procedură care ar trebui finalizată la finalul lunii aprilie.
Durata realizării acestui obiectiv este de 27 de luni, din care trei luni pentru realizarea proiectului tehnic şi 24 de luni pentru execuţie.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News