Galerie Foto UPDATE. Florin Cîțu, în județul Alba: Oamenii afectați de inundații vor primi de mâine sume fixe de bani pentru reconstrucție
ACTUALIZARE 15:00 Premierul Florin Cîţu a declarat, duminică, după întâlnirea cu primarii din comunele din judeţul Alba cele mai afectate de inundaţii, că, începând de luni, oamenii ale căror gospodării au fost inundate vor primi sume fixe de bani pentru reconstrucţie.
"Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială", a spus, duminică, Florin Cîţu, la vizita din localitatea Ocoliș, județul Alba.
El a adăugat că faptul că nu au existat victime este un lucru bun, iar oamenii s-au avertizat între ei despre pericolul inundaţiilor.
"Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar şi de utilaj greu pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetăţenilor să poată să-şi revină cât de curând la normal, apoi vom începe şi cu arterele principale", a mai spus Cîţu.
Prim-ministrul a precizat că i-a asigurat pe primarii din Ocoliş, Roşia Montană, Câmpeni şi Abrud de toată susţinerea din partea Guvernului.
Bode: Au fost date mesaje RO-Alert imediat după ce au fost constatate fenomenele
Lucian Bode a declarat că au fost date mesaje RO-Alert imediat după ce au fost constatate aceste fenomene.
“Discutând cu colegii de la ISU, pe seama apelurilor pe care cetățenii de aici din zonă le-au dat la 112, am venit în foarte foarte scurt timp cu zeci de pompieri, jandarmi, polițiști. Am reușit să ajungem chiar aici în zonă ocolind viitura, pentru că nu puteam să ne deplasăm pe aliniamentul râului și pompierii au reușit să scoată din case o parte din cetățenii care au fost evacuați.
Mesajul nostru pentru toți cei afectați este: nu lăsăm pe nimeni la greu, intervenim imediat. Mâine, Guvernul poate să aloce resursele necesare pentru familiile afectate și pe seama rapoartelor realizate de UAT-uri să intervenim să ajutăm să-și refacă drumurile, alimentarea cu apă...alimentarea cu energie electrică este rezolvată în proporție de 95%. Din peste 10.000 de consumatori casnici mai sunt în jur de 50 nealimentați”, a explicat Bode.
Premierul Cîțu a afirmat că, astăzi, în jurul orei 20:00, „problema ar trebui soluționată”.
Premierul Florin Cîțu, însoțit de ministrul de Interne, Lucian Bode, și de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, au ajuns în județul Alba, în zonele grav afectate de inundații. Vor să vadă oficialii care este amploarea dezastrului și să facă o analiză a pagubelor, împreună cu autoritățile locale.
Lucian Bode a ajuns, duminică, în Sohodol, una dintre localitățile inundate din județul Alba și a spus că necazul care s-a abătut asupra acestor români trebuie să găsească urgent răspuns la Guvern.
Lucian Bode a spus, duminică, la Antena 3, că din evaluările făcute de prefectul județului Alba, sunt peste 120 de case afectate și aproape 300 de cetățeni evacuați, transmite Mediafax.
„Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi suntem astăzi aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități încercate că vor primi de urgență ajutorul necesare. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern”, a spus Lucian Bode.
Ministrul de Interne a mai spus că un asemenea dezastru a mai văzut în urmă cu mulți ani, la Botoșani, când era parlamentar de Sălaj și a fost cu mai multe echipe cu ajutoare în zonele calamitate.
Peste 200 de persoane din localitatea Dăroaia, județul Alba, și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în căminul cultural din Roșia Montană, după ce casele le-au fost inundate sau avariate din cauza unei alunecări de teren.
În urma ploilor de vineri seara, Drumul Național 74 Cărpiniș (Abrud)- Câmpeni a fost blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni și o alunecare de teren. În orașul Abrud, au fost inundate 3 case, un subsol, iar o stradă a fost blocată de capacii căzuți.
În satul Valea Săliștii, 4 case au fost inundate, în comuna Horea o casă, în satul Roșia Montană a fost avariată o casă, alte două au fost inundate, iar un drum a fost colmatat. Au mai fost inundate case în satele Curături, Gura Roșiei și Cărpiniș.
În satul Dăroaia, au fost inundate 72 de case, dintre care una este distrusă și 16 au fost avariate în urma unei alunecări de teren. Alte case și drumuri au fost afectate de inundații în localitățile Sohodol, Poiana Sohodolului, Gura Sohodolului și în comuna Șugag.De asemenea, au fost avariate 8 linii de medie tensiune, 106 posturi de transformare, fiind afectați 7.429 de abonati.
Conform pompierilor din Alba, au fost raportate mai multe autoturisme luate de ape pe raza localităților afectate de inundații din județul Alba, dar nu s-au înregistrat victime.
Premierul Florin Cîţu a spus, sâmbătă, că a fost permanent informat de către şeful DSU şi ministrul de Interne despre situaţiile provocate de inundaţiile înregistrate în Alba și că Guvernul va asigura imediat orice ajutor necesar pentru a veni în sprijinul celor afectaţi.
Editor : A.C.
- Etichete:
- guvern
- inundatii
- florin citu
- judetul alba
- lucian bode
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News