Maria este cea mai nerăbdătoare să plece acasă. Elena, sora ei geamănă, aşteaptă linişită în incubatorul din secţia de Terapie Intensivă de la Marie Curie. În scurt timp, vor dormi, pentru prima dată, în pătuţurile de acasă.
După doar două săptămâni de la operaţia de separare, Maria şi Elena sunt gata să plece acasa. Medicii spun că micuţele au dat dovada de o capacitate extraordinara de vindecare şi nu mai au nevoie de alte intervenţii chirurgicale.
A fost prima operaţie de separare a unor gemene siameze efectuată în România. O echipă formată din şase medici le-au separat pe fetiţe. Elena şi Maria erau unite prin partea inferioară a sternului şi împărţeau o bucată mică de ficat. Medicii au constatat că această porţiune era nefuncţională, astfel că operaţia a decurs fără complicaţii.
„După acest moment, au ajuns în secţia de terapie intensivă neonatală, unde au avut o evoluţie firească, în prezent starea lor fiind una foarte bună, fiind externabile în orice moment”, a declarat dr. Radu Spătaru, medic chirurg.
După intervenţie, fetiţele au fost supravegheate de o echipă formată din zece medici, de diferite specialităţi. Cel mai delicat moment a fost când doctorii s-au temut de o infecţie. Din fericire, problema s-a rezolvat prin tratament.
.„Sunt speciale şi au fost din primul moment speciale. Gemenii în general sunt speciali, ele fiind alipite cu atât mai mult, altfel sunt nişte bebeluşi absolut normali. Au personalităţi diferite, una este mai cuminţică, mai tăcută, una vioaie, mai gălăgioasă”, a spus dr. Mihaela Bizubac, medic neonatolog.
Gemenele siameze s-au născut pe 8 august, la Braşov şi încă din burta mamei medicii au ştiut că sunt lipite. De aceea, fetiţele au venit pe lume în condiţii speciale, iar doctorii erau pregătiţi pentru operaţie. Dacă la naştere cântăreau un pic peste 4 kilograme, acum Elena şi Maria au ajuns, împreună, la 5, 6 kilograme.