Un şofer din judeţul Argeş a devenit celebru când le-a arătat poliţiştilor că, deşi are permis de conducere care-i atestă profesionalismul, nu ştie să lege două litere. Este unul din cei peste 3.000 de şoferi depistaţi, în Piteşti, în 2008, de procurorii anticorupţie că au obţinut fraudulor carnetul de conducere.
Dan Stan îşi câştigă pâinea din taximetrie de 15 ani.
Zilnic întâlneşte în trafic şoferi despre care ar putea jura că nu cunosc semnele de circulaţie.
„Ăsta, de exemplu, îmi taie calea. S-a încadrat greșit și acuma îmi taie calea. Eu, dacă aveam viteză, dădeam peste el”, spune taximetristul.
Aşa că modificarea legii în sensul interzicerii participării la examenele pentru permisul auto celor care nu au măcar patru clase, este o idee bună, susţine el.
„Cum poate un om să învețe toată cartea aia cu reguli dacă nu știe nici măcar să citească, dar să mai înțeleagă?”, spune Dan Stan.
În prezent, nimeni nu-i întreabă pe cei care vor să şofeze despre nivelul studiilor lor. Unul dintre iniţiatorii legii e convins că deputaţii şi senatorii îi vor vota legea.
„Îmi pare rău că trebuie să spun un lucru. La înțelegere cu cei care examinează, alții apasă tastele la calculator pentru ei. Un om normal nu poate să accepte așa ceva pentru că, dacă accepți, poate fi în pericol viața ta, a copiilor tăi”, spune deputatul PSD Ioan Munteanu.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății plasează România printre țările europene cu un număr mare de decese cauzate de accidentele care au loc pe drumurile publice: 11,1 la suta de mii de locuitori, procent care plasează România înainte de Ungaria și Bulgaria.