„Fără cianuri şi gaze de şist”. Protestele ecologiste au reînceput la Mangalia, Câmpeni şi Sântana
Data publicării:
Manifestaţiile împotriva proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană şi faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist s-au reluat în mai multe oraşe din ţară. Duminică, câteva sute de oameni au ieşit în stradă pentru a spune NU acestor demersuri.
Mulţi români se opun extragerii aurului, a gazelor de şist şi chiar a gazelor naturale. La Câmpeni, protestatarii nemulţumiţi de proiectul de la Roşia Montană spun că vor ieşi în stradă şi în continuare: „Atât timp cât Parlamentul României nu adoptă o lege care să interzică mineritul cu cianuri şi atât timp cât Guvernul nu duce o politică în interesul naţional, vom fi aici”, spune unul dintre aceştia. „Sunt convins că numai aşa putem vom putea opri de la înfăptuire un proiect care este un dezastru”, adaugă el.
Aproximativ 300 de persoane au protestat si în oraşul Sântana din judeţul Arad, de această dată faţă de explorarea gazelor de şist. „O să încercăm să facem o asociere a primarilor şi a factorilor de decizie din zonă şi să facem tot posibilul pentru a opri această intenţie de a face prospecţiuni, explorare şi chiar dezvoltare de sonde pentru diverse tipuri de hidrocarburi”, afirmă primarul oraşului, Daniel Tomuţa.
La Mangalia, în schimb, o altă zonă vizată pentru explorarea gazelor de şist, un profesor universitar, câţiva ingineri şi mai mulţi activişti de mediu au venit să le explice locuitorilor ce presupune un astfel de proiect. „Ideea e ca omul să înţeleagă efectiv pericolul: viaţa e ameninţată şi trebuie ca autorităţile să ia măsuri”, susţine inginerul Doru Apostol.
În ultimele luni, şi reprezentanţii Chevron au avut întâlniri cu locuitorii din Mangalia, pentru a-i convinge de beneficiile explorării.