Autoritatea din domeniul energiei vrea un model unic de factură, în care consumatorii să vadă cu uşurinţă cum se formează preţul.
În acest moment, distribuitorii de energie electrică au facturi diferite atât ca formă, cât şi ca informaţie, fie că vorbim de Electrica, E.ON, CEZ sau Enel.
„Dorim să avem un singur model de factură. Doi: dorim ca factura să fie mult simplificată”, spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.
Modelul unic de factură va avea două pagini. Pe prima sunt informaţiile standard privind consumul şi valoarea facturii sau soldul restant. Pe a doua pagină vor fi introduse mai multe informaţii noi. Vom şti câţi bani plătim pentru energia propriu-zisă şi cât se adaugă din taxe, comisioane şi tarife. În plus, vom şti cât am consumat în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Tot de anul viitor, companiile care aduc energia electrică la priză vor fi obligate să înceapă şi schimbarea contoarelor cu unele inteligente care vor putea fi citite şi de pe telefonul mobil.
Pentru început vor fi montate 100.000 de contoare inteligente. Costă circa 250 de euro unul, iar vestea proastă este că cei șase milioane de abonaţi români ar putea fi puşi să le plătească.
„Investitorul nu are niciun fel de risc pentru că el ştie că şi le recuperează prin factură”, spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.
„Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că măsurile de eficienţă energetică vor duce la scăderea preţului electricităţii”, spune Elena Popescu, director în ministerul Energiei.
Noile contoare ne vor da informaţii despre diferenţele de consum într-o perioadă mai lungă, ne vor spune ce aparate consumă mai mult, iar pe baza calculelor ne vom putea schimba mai uşor furnizorul de energie electrică. Va semăna cu un minicalculator pe care îl putem comanda şi de la distanţă, spun specialiştii.