Cristian Pârvan, Patronatul Serviciilor Private din România: "Marii producători au zis: dacă ne încărcaţi cu aceste certificate verzi în ritmul şi volumul acesta, noi ne relocăm pentru că nu putem plăti".
Aşa se face că unii dintre marii consumatori industriali vor fi exceptaţi în proporţie de 85% de la plata certificatelor verzi. Diferenţa va fi acoperită de ceilalţi consumatori, adică de firmele mai mici şi de populaţie.
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: "De la 1 iulie o să intre în actualitate scutirea unora dintre consumatorii mari de energie electrică de la plata certificatelor verzi în diferite proporţii. Ne aşteptăm să fie exceptată o anumită cantitate care ar duce la o creştere cu 2%."
Scumpirea vine după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că, de la 1 martie, preţul energiei electrice va fi redus cu un procent, ca urmare a recalculării contribuţiei pe care cogenerarea şi certificatele verzi o au în factură.
În prezent, certificatele verzi înseamnă 7-8% din factura pe care o achităm către furnizorul de electricitate. Facturile la energie ar putea fi mai încărcate în viitor, în condiţiile în care statul s-a angajat să sprijine producătorii de energie verde.
Reprezentanții Guvernului promit, însă, facturi mai mici odată cu reducerea TVA, de la anul.
Andrei Gerea, ministrul Energiei şi IMM-urilor: "Este important să reducem cota TVA, lucru care se va întâmpla, este ceea ce poate face statul ca răspuns corect la cei care plătesc taxe şi impozite."
În drumul de la producător la priză, costul energiei creşte de trei ori. În preţul final, energia propriu-zisă înseamnă circa 30%. Restul reprezintă taxe şi diferite tarife puse de companiile de electricitate şi de stat.