Expoziția, deschisă doar o dată pe săptămână timp de două ore, îi ca un magnet pe oamenii care vor să facă o incursiune în România comunistă, să afle mai multe despre cei care au fost întemniţaţi pentru că au avut curajul să lupte împotriva regimului.
„Este o expoziţie cutremurătoare pentru că dincolo de realitatea istorică pe care ne-o relevă, arată şi traumele pe care le-au suferit cei care au trăit pentru noi în perioada de dinainte de-a ne naşte”, a declarat un vizitator.
Memorialul a fost deschis în Cetatea Oradea pentru că acolo, în perioada 1944-1949, a funcţionat un lagăr de internare şi triere a multora dintre cei incomozi pentru regimul comunist. În cele zece încăperi au fost expuse fotografii ale celor persecutaţi. Acest spaţiu va deveni în timp, gazda unei expoziţii permanente, care va avea ca temă represiunea din zona Bihorului în perioada comunistă.
Cristiana Pușcaș, inițiatoarea proiectului, a precizat că momentan au fost amenajate doar patru celule.
„Avem zece celule, momentan sunt amenajate doar patru, urmând ca celelalte şase să fie completate în timp”, a declarat Cristiana Pușcaș.