În această toamnă, în pieţe vor fi mai puţine fructe româneşti, susţin producătorii. Frigul din luna aprilie ar fi afectat livezile şi, de aceea, producţia de mere şi de prune este sub medie. Aceasta ar fi şi explicaţia preţurilor mari afişate de comercianţi.
Un român mânâncă într-o lună mai puţin de 4 kilograme de fructe, din care merele şi perele reprezintă un kilogram şi jumătate.
Fructele preferate ale românilor, merele, vor fi anul acesta mai puţine.
Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei pentru Produse din Legume şi Fructe: „Sunt anumite soiuri la care producţia este diminuată, aproximativ 30%. Dar fructele arată foarte bine. Preţurile sunt destul de joase, iar producătorul este la limita acoperirii cheltuielilor.”
Pierderi uriaşe sunt şi la prune.
În zona de nord a judeţului Olt sunt cultivate peste o mie de hectare cu pruni. Dacă în anii trecuţi plecau zilnic sute de tone către pieţele din întreaga ţară, acum, oamenii abia au reuşit să adune câteva tone. Iar fructele sunt mici şi puţine.
Alexandru Stancu a avut anul acesta cea mai slabă recoltă din ultimii 15 ani.
„-Anul trecut am obţinut o producţie de 10 tone la 0,50 arii, iar anul acesta estimăm în jur de 2 tone la 50 arii.”
Cei peste o mie de pruni pe care îi are au fost serios afectaţi de gerul târziu din primăvară.
Alexandru Stancu, producător prune: „Producţia de anul acesta la cultura de prun a fost diminuată cu 80%.”
Producţia mică ridică preţurile, spun producătorii.
Gheorghe Călugăroiu, producător prune: „Am avut producţíe mult mai multă anul trecut şi le-am dat la un preţ de nimic. 80 de bani kilogramul crude, iar uscate la 5 lei. Acu sperăm să ajuungem barem la 7 lei alea sterilizate, iar astea crude să ajungem la 2 lei.”
De la producător şi până în pieţe preţul mai creşte. În Capitală, kilogramul de prune se vinde deja cu 3 lei.
De situaţia pomicultorilor români profită importatorii care aduc în pieţe şi magazine TIR-uri pline cu fructe din afară.