Salvatorii au nevoie să fie salvaţi. Au spus-o chiar ei în faţa ministrului Afacerilor Interne. Pompierii au ajuns să trimită mai multe maşini la o intervenţie de teamă ca vreuna să nu se strice pe drum. 60% dintre ambulanţe ar fi trebuit casate, aşa că circulă cât mai încet cu ele. Un prim efect: timpul în care medicii ajung la pacienţii lor a crescut în întreaga ţară.
Statisticile arată că salvatorii ajung tot mai greu la urgenţele pe care le au. Timpul de răspuns pentru pompieri şi medici a crescut, în ultimul an, în toată ţara, cu peste un minut. Protocolul spune că o salvare are maximum 15 minute la dispoziţie să răspundă unui apel de urgenţă.
„Planul pentru București este de a scoate echipajele de urgenţă ca să fie mai aproape de cetăţean”, spune Dan Iamandi, șeful IGSU.
În zonele aglomerate, paramedicii ar putea aştepta în salvare să fie trimişi în misiuni. 13 subunităţi noi pentru pompieri vor fi construite în Bucureşti. Pentru patru dintre ele, autorităţile au alocat deja banii. Nu e însă suficient, se plâng salvatorii, care spun că ajung tot mai greu la intervenţii şi din cauza maşinilor vechi şi uzate.
„Un număr mare de maşini de ambulanţă are peste o jumătate de milion de kilometri la bord”, spune Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Peste 60% dintre ambulanţe sunt mai vechi de 10 ani - ar fi trebuit casate după 8 ani de misiuni. Situaţia e la fel de rea şi în unităţile pompierilor. 41% dintre maşinile de intervenţie la incendii ar fi trebuit schimbate.
În lipsa tehnicii, salvatorii sunt neviţi să improvizeze.
„E situaţia în care suntem nevoiţi să trimitem două autosepciale în loc de una. Sau să dublăm numărul acestora când pleacă la intervenţie”, spune Dan Iamandi.
500 de maşini pentru pompieri vor fi cumpărate în următorii doi ani. Costul: 600 de milioane de euro, bani care vor veni prin două programe europene accesate de salvatori.