Avem infractori de carieră! O spun experţii criminalişti care au făcut şi un portret robot al hoţului român - atacă la pont şi e foarte cerebral.
Andreea Milea, jurnalist Digi24: În cele mai multe dintre cazuri vorbim despre un bărbat care are familie. Cu toate acestea, de foarte multe ori sunt folosiți la furturi minorii, pentru că în cazul lor legea este mult mai blândă.
Pedeapsa e la jumătate pentru cei care comit astfel de fapte înainte să împlinească vârsta majoratului.
Tudorel Butoi, expert criminalist: Hoțul face dovada unei viclenii perverse, a unei premeditări gândite, a unei temerități, în sensul curajului de a se implica. Pornirea spre furt, în concepția mea, este o nevoie. Până la urmă devine o afacere, el așa o interiorizează. Își formează și o filosofie a furtului.
În Capitală, oamenii au simţit pe pielea lor cât de rapizi pot fi hoţii.
Experţii criminalişti spun că, de foarte multe ori, hoţii nu atacă singuri.
Dan Antonescu, specialist criminolog: Un hoț de buzunare, de exemplu, nu poate lucra singur. Se expune foarte mult. Ei lucrează în echipă. Unul bruschează victima, celalalt îl mai îmbrâncește și vine al treilea care ia portofelul sau taie geanta. Sunt cooptați de multe ori minorii, pentru că fie îi ajută constituția, se pot strecura prin locurile în care cei majori, corpolenți, nu încap. Dacă sunt prinși, sunt lăsați să primească ei pedeapsa pentru că au o pedeapsă mult mai mică. Înjumătățită față de pedeapsa primită de infractorul major.
Anul trecut, în România, au fost peste 150.000 de furturi, cele mai multe din supermarketuri, locuinţe şi curţi. Şi în primele 6 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 70.000 de furturi.