Reportaj Digi24: Tactica prin care ucrainenii aduc țigări de contrabandă în România. Cât a ajuns să coste un pachet în nordul țării
România pierde anual trei miliarde de lei din contrabanda cu ţigări. Cea mai mare cantitate de tutun pentru care nu se plăteşte taxe intră în România prin nordul ţării. Produs în fabrici ilegale din Ucraina, acesta nu doar că nu este fiscalizat, dar adeseori este şi contrafăcut.
Zilnic, poliţiştii din Sighetu Marmaţiei prind contrabandişti care transportă colete pe fâşia verde. Au în depozite acum marfă în valoare de peste 7 milioane de euro. Jurnaliștii Digi24 au fost în cel mai fierbinte punct de pe graniţă pentru a afla cum acţionează traficanţii şi de ce contrabanda este un fenomen care nu se va stinge uşor.
Subcomisar Radu Lungu, ITPF Sighetu Marmaţiei: Drumul acesta care trece pe sub pod este folosit adeseori de persoanele implicate în contrabanda cu ţigări, deoarece este ferit de ochii lumii.
Maria Moiș, jurnalist Digi24: Mă aflu la aproximativ 50 de metri de graniţa cu Ucraina. Este practic punctul fierbinte. Pe aici contrabandiştii trec aproape zilnic ţigări de contrabandă pe teritoriul României. Pornim alături de poliţiştii de frontieră pe urmele traficanţilor de ţigări. Încercăm să aflăm de ce e atât de dificilă stârpirea fenomenului. Ajungem în satul Valea Vişeului, o localitate pe graniţă, una din cele mai greu accesibile zone de la frontiera cu Ucraina.
Dănuț Sidău, adjunct șef al SPF Valea Vișeului: Frontiera este într-o zonă muntoasă, împădurită, cu altitudini de până la 1800 de metri.
România împarte 366 de kilometri de graniţă cu Ucraina. Zeci de kilometri de-a lungul râului Tisa. Nu există loc neabordat de traficanţi, ajutaţi de relief şi vegetaţie.
Dănuț Sidău: Aici e o insulă unde adesea sunt depozitate baxurile cu ţigări. Ascuns în vegetaţie a fost găsit un cetăţean ucrainean, care a fost descoperit un pic mai încolo.
Florin Coman, comandant ITPF Sighetu Marmaţiei: Ne supraveghează, ne urmăresc şi oriunde identifică un loc pretabil se face contrabanda, durează câteva minute. 3 minute e mult!
Asta deşi zona e bătută la pas de poliţişti. Ne-am întâlnit pe fâşia verde cu doi agenţi, care şi-au continuat misiunea deşi începuse ploaia.
Agent: Să trăiţi, am onoarea!
Reporter: De cât timp sunteţi în misiune?
Agent: De dimineaţă!
Reporter: Până acum?
Agent: Până la ora 20:30.
Săptămânal, în această zonă, se confiscă ţigări de zeci de mii de euro. Chiar şi-aşa traficanţii găsesc noi metode.
Sătenii şi-au pus casele atât de aproape de malul Tisei, încât vecinii ucrainieni aruncă ţigările în curţile acestora.
Dănuț Sidău, adjunct șef al SPF Valea Vișeului: Au şi relaţiile care se leagă între ei, unele de rudenie, altele de prietenie.
Jumătate dintre săteni sunt bănuiţi că fac trafic de ţigări. În faţa camerelor însă nimeni n-a văzut nimic.
Localnic: Noi acum venim de la lucru. Frontiera să îşi facă datoria, noi nu ne băgăm! Fiecare cu lucrul lui.
Reporter: Ştiţi că pe aici se mai trec ţigări, că le abandonează?
Localnic: Nu am văzut.
Localnic: Am auzit la televizor.
Câteva minute mai târziu aceiaşi oameni devin buni cetăţeni.
Localnic: Noi avem obligaţia să vă divulgăm pe dumneavoastră că sunteţi necunoscuţi. Trebuie să vă ducem la PTF aici, acuma.
Localnic: Auziţi, salariul este mic, fiecare se descurcă cum poate!
Nu au niciun motiv să fie amabili nici cu presa şi cu atât mai puţin cu forţele de ordine....
Reporter: Aveţi o ţigară acolo. E de contrabandă?
Localnic: Da!
Reporter: De unde o aveţi?
Localnic: Din piaţă...
Reporter: Câţi bani aţi dat pe ea?
Localnic: Pe pachet? 6 lei...
Înseamnă că e de aia... (răspunde un amic). Nu-s bune, asta-i otravă curată, continuă acesta. Auziţi, eu nu aş cumpăra un pachet de ţigări d-astea, de vândut aş vinde, nu e bun pentru sănătate.
În zona de Nord-Est a României piaţa neagră reprezintă aproape 40% din totalul ţigărilor vândute. Doar în primele 8 luni au fost confiscate peste 1,7 milioane de pachete de ţigări în valoare de peste 19 milioane de lei.
Dănuț Sidău, adjunct șef al SPF Valea Vișeului: Pentru a li se pierde urma, folosesc mănuşi la transportul ţigărilor. Pe partea ucraineană, dacă sunt reţinuţi cu ţigări li se aplică o contravenţie. Reporter: Adică nu răspund penal?
Dănuț Sidău: Şi li se confiscă marfa.
Reporter: Nu răspund penal?
Dănuț Sidău: Nu.
Maria Moiş, jurnalist Digi24: Odată confiscate, ţigările ajung în depozitele Poliţiei de Frontieră. Doar în această cameră sunt țigări în valoare de 3,5 milioane de euro, ţigări care au fost adunate de polițiști în ultimii cinci.
Iar aici sunt doar jumatate din ţigările depozitate.
Petru Bledea, șef STPF Maramureș: Este învelit în folie să nu permită apa să intre la ţigări. Asta este o imitaţie de ţigări. Sunt contrafăcute. Baxmobilul, cu acesta se scot ţigările din cameră şi se predau producătorilor de tutun pentru distrugere.
Adrian Frăţilă, reprezentant producător de ţigarete: Le tocăm, nu stă nimeni să desfacă un sac din ăsta şi să le ia bucată cu bucată.
Capturile sunt impresionante, însă multe baxuri trec neobservate și își urmează traseul nestingherit pe piața neagră. Contrabandiştii sunt cu un pas înaintea autorităților române. Folosesc drone cu care transportă baxurile peste Tisa, direct la complicii români. Polițiștii din Sighetu Marmației abia de acum vor fi ajutați și ei de tehnologie: au primit de la cel mai mare producător de țigări care activeaza în România două drone, care pot filma inclusiv pe timp de noapte.
Agent: 700 de metri i-am parcurs (cu drona - n.red.) în 30 de secunde. Fizic, imposibil să facem lucrul ăsta cu orice am avea altceva. După calea ferată sunt maşinile, şi persoanele aici.
Poliţiştii speră ca dronele să îi ajute să prindă şi mai multi contrabandişti. Deşi, paradoxal, asta duce la alte probleme în zonă. Complicii români rămân fără marfă, dar cu datorii către mafia ucraineană. Aceştia fac orice pentru a-şi recupera banii, inclusiv ameninţă forţele de ordine.
Florin Coman, inspector-șef ITPF Sighetu Marmației: Odată sau de două ori pe an apare câte o grenadă. Am avut situaţii în aceşti ani în care liderii grupărilor au încercat prin tactici agresive să intimdeze colegii noştri. Nu s-au limitat doar la ameninţări verbale adresate organelor de poliţie.
Ţigările de contrabandă dăuneaz grav bugetului României: în ultimii șapte ani statul român a pierdut 5,4 miliarde de euro din cauza tutunului nefiscalizat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News