Un milion şase sute de mii de lei trebui să dea Ministerul celor peste 900 de elevi din judeţ care fac zilnic naveta ca să ajungă la liceu. Banii ar trebui să vină de la Ministerul Educației, care spune că nu are fonduri pentru elevii navetiști.
Aşa că tinerii iau bani de la rude, merg cu autostopul fără să plătească sau nu vin la şcoală. Mai mult, se învoiesc de la ultimele ore ca să poată pleca acasă cu mijloace de transport mai ieftine. În medie, un elev cheltuie între 180 și 250 de lei pe lună pentru transportul către şcoală.
Andrei Munteanu este din Lunca Câlnicului şi învaţă în clasa a XI-a la Colegiul de Transporturi din Braşov. În fiecare dimineaţă se trezeşte la ora 6.30 pentru a prinde autobuzul care îl duce la şcoală. Plăteşte pentru abonament 185 de lei lunar, pentru o distanţă de 20 de kilometri. Dacă anul trecut a primit banii de navetă de la Minister, de la începutul acestui an şcolar a făcut eforturi imense ca să vină la şcoală.
„Îmi dau bani bunicii, părinţii. Poate îi mai cer și unui prieten în zilele când e greu. Se întâmplă să nu vin la şcoală din cauza banilor”, spune băiatul.
În situaţia lui Andrei sunt mii de elevi din judeţ, care vin din localităţile învecinate să înveţe la școlile din Braşov.
La Colegiul de Transporturi, cei mai mulți elevi sunt navetişti. La începutul fiecărui catalog există un tabel cu elevii care fac naveta, pentru ca profesorii să accepte întârzieri la ore sau să le dea voie să plece mai devreme ca să prindă microbuzele care au tarife mai mici.
Doar la acest colegiu, suma datorată elevilor este de peste 42.000 de lei, iar la nivel de judeţ, se ridică la peste două milioane de lei. În cazul în care Ministerul Educaţiei va face plăţile către inspectoratele şcolare, elevii vor primi retroactiv banii datoraţi.