Elevii cu bursă dublă, cazare, masă şi loc de muncă asigurat. Companie: Îi aşteptăm cu braţele deschise

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Dacă unii tineri optează pentru licee teoretice și mai apoi universități, alții vor o meserie încă de pe băncile școlii. Tot mai mulți elevi de gimnaziu urmează cursurile şcolilor profesionale, iar preferințele lor se potrivesc de minune cu cererea mare din partea angajatorilor interesați să investească în astfel de programe de studiu.

În județul Cluj sunt peste 920 de locuri la învățământul profesional clasic și alte peste 240 de locuri la învățământ profesional dual.

Elevii care optează pentru clase de învățământ profesional au ocazia de a face practică în laboratoare moderne din școală, dotate de către companiile partenere, dar au ocazia și de a urma stagii de practică chiar la aceste firme.

Olimpia Mera, dir. Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca: „Pe parcursul școlii o parte din orele de laborator tehnologic și practica se desfășoară în mediu real de lucru astfel încât pe parcursul celor trei ani de școală câștigă experiență și altfel spus ei deja știu meserie când termină şcoala”.

Experienţa nu este singurul element care îi atrage pe tineri.

Olimpia Mera, director Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca: „Beneficiază pe parcursul anilor de școală de bursă duală, de la stat și de la agenții economici. Iar în plus, facilități privind transport, masă, cazare în cămin, echipament de protecţie”.

Clasele de învățământ profesional se înființează numai acolo unde angajatorii sunt interesaţi de forţă de muncă nouă, iar specializările sunt adaptate în funcție de cererea de pe piaţa muncii. În prezent, peste 150 de firme colaborează cu școlile din judeţul Cluj.

Mariana Pop, inspector școlar general adjunct al ISJ Cluj: „După discuțiile cu operatorii economici și cu responsabilii de practică undeva în jurul procentului de 80 la sută dintre copii își vor găsi locuri de muncă la firmele unde au lucrat”.

Prima promoţie care a absolvit sistemul de școală profesională de trei ani a terminat anul acesta cursurile. Unii dintre tineri şi-au găsit deja un loc de muncă, iar patronii continuă să facă angajări.

Andra Ianchiș Pop, reprezentant al unei companii: „Pentru noi avantajul e că după finalizarea studiilor avem de câștigat un muncitor calificat. Am angajat la ora actuală doi, mâine mai angajăm unul deci vor fi trei și o să mai vină pe parcurs din cei care au terminat pentru că au vrut o lună de vacanță și pe urmă noi îi așteptăm cu brațele deschise”.

Mai mult decât atât, unele firme investesc în construirea propriilor centre educaționale pentru a-și pregăti cât mai bine viitorii angajați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...