Lumina sfântă de la Ierusalim a ajuns în casele tuturor românilor cu ajutorul a sute de preoţi din toată ţara. Digi24 a urmat acest drum, de la aeroport, până într-un mic sat de munte. Lumina şi întunericul, sau lupta dintre bine şi rău, dintre adevăr şi minciună este înţelesul profund al unei seri de neuitat, care se repetă în fiecare an, în noaptea Învierii.
Ora 14:21 de minute. Lumina se aprinde singură în Biserica Sfântul mormânt de la Ierusalim. Emoţia atinge apogeul când oamenii aprind făclii de la lumina despre care se spune că nu arde, ci doar străluceşte in apropierea mormântului.
Câteva ore mai târziu, sute de preoţi şi mitropoliţi vin la aeroportul internaţional Bucureşti să întâmpine minunea ce se întâmplă doar la Ierusalim.
„Această lumină îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos care a spus: Eu sunt lumina lumii”, spune Preasfinţitul Timotei Prahoveanul.
Este al nouălea an în care lumina sfântă este adusă cu avionul direct de la Sfântul mormânt. Din Bucureşti alte trei avioane cu prelaţi au plecat spre judeţele îndepărtate. Reporterii Digi24 au pornit cu lumina la drum spre Vălenii de Munte din Prahova. Prima oprire a fost la Mânăstirea Zamfira.
- Să ne ajute Dumnezeu să petrecem cu pace, cu bucurie, cu linişte sfântă, slăvita Sa înviere! Amin, amin! Mulţumim din suflet, ne-aţi adus mare bucurie!
Zeci de preoţi au aşteptat şi ei lumina în Biserica din Vălenii de Munte, iar de acolo au plecat spre mânăstiri şi cele mai îndepărtate cătune.
- Mai mare bucurie şi dovadă a ortodoxiei decât Sfânta Lumină care este?
Am continuat şi noi călătoria, alături de părintele Tănase, cunoscut drept tatăl a sute de copii. De peste 20 de ani părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului îngrijeşte copii orfani si abandonaţi de mame, după ce părintele le-a convins să nu îi avorteze. Salvăm un copil din 10.000, spune el.
„Aici este bucătăria, sala de mese, locul unde se pregătesc copiii - fac teme. Avem un dispensar şi clădirea rotundă o să fie şcoală pentru copii. Avem şi câteva case cumpărate în satele din jur. În total 57 unde cresc aceşti copii pe care fie i-am salvat de la avort, fie i-am primit”, spune preotul.
Valea s-a umplut de case şi de biserici. Sunt 30 de lăcaşe de cult în satul în care oamenii simt că trăiesc mai aproape de cer de când părintele Tănase i-a învăţat să fie buni unii cu alţii. Doar aşa pot păstra tot anul lumina Învierii, le-a spus părintele.
Trecerea de la întuneric la lumină din noaptea Învierii reproduce haosul priomordial de dinainte de facerea lumii, spulberat de prima poruncă a Creatorului: Să fie Lumină! De aceea, libertatea absolută a omului de a alege între bine şi rău este cheia luptei eterne între lumină şi întuneric.