Maria Culescu, fondator Asociaţia MAME. Foto: Facebook.com/Maria.Culescu
Maria Culescu a suportat cu stoicism în 2008 calvarul bolnavului de cancer în România. A reuşit să se trateze apoi într-o clinică din străinătate. A hotărât atunci că nimeni nu trebuie să mai treacă prin chinurile prin care a trecut ea.
„După ce am ajuns la clinica de acolo am văzut care este diferenţa între un sistem medical foarte bine pus la punct şi ceea ce se întâmplă la noi în România, cât de multe lipsuri. Mi-am dorit foarte mult, mi-am dorit cu toată fiinţa să mă implic, să ajut şi alţi pacienţi care se luptă cu boala asta gravă. Şi aşa am înfiinţat Asociaţia M.A.M.E.”, spune Maria Culescu - fondatoarea Asociaţiei M.A.M.E.
A renunţat la cariera în IT ca să fie voluntar de meserie. De cinci ani munceşte din greu, câte zece ore pe zi, ca să adune bani cu care să îi ajute pe bolnavii de cancer. Cea mai mare parte din donaţii a investit-o în secţia de pediatrie de la Institutul Clinic Fundeni.
„Camerele de recoltări au fost refăcute cu sprijinul Asociaţiei Mame. Este, practic, primul contact al unui pacient cu spitalul. Este camera unde va fi înţepat, se vor recolta analize, se vor face tratamente şi este foarte important ca aceste camere să arate totuşi primitor şi vesel pentru copii”, explică Anca Coliţă, medic primar pediatrie, hematooncologie şi transplant medular.
„De asemenea, Asociaţia M.A.M.E. a contribuit la renovarea băilor saloanelor pentru copii la etajele superioare, cu o investiţie de aproximativ 50.000 de euro. Nu uităm locul de joacă făcut afară, în curtea spitalului. Ulterior, acest ONG a venit şi a mai contribuit la renovarea băilor de pe etajele superioare”, spune Carmen Orban - managerul Instutului Clinic Fundeni.
Maria Culescu a investit până acum în sistemul de sănătate aproape 50.000 de euro anual din donaţiile pe care le-a obţinut, dar şi din banii proprii.
„Soţul mă ajută să îmi plătesc chiria la biroul unde ne desfăşurăm activitatea, să plătesc două-trei persoane pe care le avem angajate şi care mă ajută full time. Donez lună de lună în jur de 1500-2000 de euro ca să susţin activitatea asociaţiei”, povestește fondatoarea Asociaţiei Mame.
Iar rezultatele se văd în ochii părinţilor şi al copiilor care ajung sănătoşi acasă.
„În momentele în care nu ne mai descurcăm, ne-au ajutat cu o jucărie, cu un bănuţ, chiar şi hăinuţe. Ne-a fost aproape. Chiar şi un telefon dacă am da şi ne-am simţit mai descurajate, am depăşit momentul”, povestește o pacientă, Claudia Păun.
Voluntar la Armata Salvării
La Iaşi, o altă femeie îşi începe ziua de muncă în zori. Andreea Călin este voluntar la o spălătorie socială. Curăță hainele celor nevoiași și fără adăpost de aproape zece ani, după ce a fost operată din cauza unei tumori cerebrale. Avea atunci o afacere cu câteva mici magazine, dar a decis să renunțe la tot și să își dedice viața celor care, spune ea, sunt mai puţin norocoşi.
A devenit voluntar la Armata Salvării, după ce a fost ajutată la rândul ei de organizație atunci când a fost bolnavă. „Am spus că dacă Dumnezeu o să îmi mai dea zile şi o să mai trăiesc, de ce nu aş putea să fac şi eu la fel? Şi aşa am început. Acum spăl haine şi sunt mândră de ceea ce fac. Nu miros a parfumuri scumpe hainele, să ştiţi, dar sunt mândră de ceea ce fac”, spune Andreea Călin.
Andreea Călin este o mamă singură, care creşte doi copii. Soțul a părăsit-o când boala a lovit-o - nu a avut răbdare să lupte pentru jumătatea lui. Acum, femeia îşi aminteşte de trecut doar ca să găsească resurse pentru a ajuta oamenii aflaţi în nevoie.
Andreea vrea să îi ajute şi pe cei care nu au cum să ceară ajutorul, aşa că de la spălătorie merge acasă la bătrânii imobilizaţi la pat sau bolnavi de Alzheimer. Le ia lenjeria, o aduce la spălătorie şi apoi merge cu ea înapoi, curată şi călcată.