Doi tineri informaticieni de la Cluj-Napoca vor să ne ajute să scăpăm de zecile de parole pe care trebuie să le ţinem minte pentru tot felul de conturi: de la e-mail până la site-urile pentru reduceri. Scanarea amprentei şi o notificare ar trebui să fie destul ca să ne logăm, spun specialiştii care promit că sistemul creat de ei este sigur.
Din două clickuri va puteţi loga la email sau la serverul de la serviciu. Aşa funcţionează noul sistem al celor doi tineri it-işti de la Cluj-Napoca. Soluţia este acum în teste la câteva companii care vor să ofere utilizatorilor acces mai uşor şi mai sigur la conturile personale, potrivit Digi24.
„Mi-ar place să scăpăm de parole. Aveam 100, 100 şi ceva de conturi. Încercam să folosesc cât mai multe parole dar nu prea treceam de zece. Era frustrare, uitam parolele, îmi trebuia o zi să resetez conturile”, spune Mircea Paţachi, specialist IT.
Accesul într-o aplicaţie se poate face printr-o notificare sau prin scanarea amprentei pe telefon. Chiar dacă pare mai puţin sigură la prima vedere, soluţia este mult rezistentă în faţa atacurilor cibernetice, garantează inventatorii.
„Nu pot fi interceptate, chiar dacă se întâmplă, prin absurd, acestea sunt incriptate printr-o cheie care e cunsocută doar de device şi de serviciul nostru”, afirmă Andrian Bunta, specialist IT.
Sistemul de securitate pe Internet se bazează, în continuare, pe cel de utilizator/parolă, chiar dacă acum un hacker poate să spargă o parolă de opt caractere chiar şi în mai puțin de o secundă. Mai grav este că mulţi oameni, întrucât au foarte multe conturi, folosesc aceeași parola pentru aplicații diferite.
„Este îngrijorător că un gigant precum Yahoo a fost victima unui atac. Un miliard de conturi au fost furate cu parole, cu tot ce era acolo. Aşa cum suntem conştienţi că atunci când mergem cu autobuzul unde ne punem telefonul şi portmoneul, la fel e şi cu parolele”, spune Christian Săcărea, specialist criptografie.
Tinerii informaticieni au deja clienţi importanţi din străinătate. S-au orientat bine: piaţa de autentificare şi securitate va ajunge la 11 miliarde de dolari în următorii patru ani cred specialiştii.