Cele trei firme din Beiuş, care au anunţat că vor disponibiliza sute de oameni sunt din industria uşoară.
Nicolae Hoduţ - inspector şef adjunct al ITM Bihor: Numărul total de angajaţi preconizaţi a fi concediaţi sunt 567, iar domeniile de activitate din care urmează să fie concediaţi sunt în domeniul confecţiilor, îmbrăcăminte şi pantofi.
Reprezentanţii fabricii de încălţăminte spun că activitatea le-a fost afectată de starea dezastruoasă a drumului naţional 76 Oradea - Deva, care trece prin Beiuş.
„Suntem afectaţi în privinţa timpului de livrare şi a costului reparaţiilor mijloacelor auto, pe care îl suportăm, dar şi a periculozităţii ridicate a practicării unui asemenea drum zilnic de către unii dintre angajaţi, dar şi de conducerea fabricii.” se arată într-un comunicat al fabricii de încălţăminte.
Şoseaua, care are şi propria pagină de Facebook, creată de şoferii nemulţumiţi, îi ţine la distanţă şi pe alţi investitori.
Gabriel Popa - viceprimarul municipiului Beiuş: Întârzierea lucrărilor pe DN76 ne îngreunează foarte mult dezvoltarea economică. Am luat contact cu investitorii şi se plâng de acelaşi lucru. Locuri de muncă în plus este foarte greu să fie create.
Specialiştii spun ca firmele au ales varianta concedierilor şi din cauza cererii scăzute de pe piaţă.
Csaba Bekesi - directorul executiv al AJOFM Bihor: Sunt acţiuni repetitive, ciclice. Contractele pe care aceste societăţi le au pe piaţa din România, dar nu numai, mai multe de afară aduc după ele eliberarea unui număr de persoane.
Cei 567 de angajaţi concediaţi se vor adăuga din martie celor 1.600 de şomeri înregistraţi în zona Beiuşului, oraş care numără 10.000 de locuitori.
Drumul Naţional 76, care traversează oraşul, a fost inclus într-un program de reabilitare, iar termenul de predare a execuţiei este luna martie a acestui an.