Afecţiunile inimii sunt cele mai frecvente complicaţii provocate de diabet. Pe listă se adaugă insuficienţele renale şi problemele de circulaţie. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, acestea din urmă afectează 75% dintre diabeticii români, de două ori mai mulţi decât media continentală. În această situaţie este şi Stelian Pantazescu.
Stelian Pantazescu, pacient cu diabet: Anul trecut, la 20 de ani de la debutul bolii, am făcut această ulceraţie la piciorul drept. Eram în principiu hotărât să tai piciorul.
Anual, 300 de bolnavi ajung în aceeaşi situaţie. De teama operaţiei, bărbatul a căutat singur o alternativă. Aşa a ajuns să se trateze cu colostru bovin, o substanţă care i-a cicatrizat rănile.
Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice: Un viţeluş care trece din mediul lui steril în mediul absolut nesteril are nevoie de o barieră, panaceu universal. Acesta este colostrul bovin. Noi pe piaţă nu am avut acces pentru pacienţi la medicamente de felul acesta.
Cu un cost lunar estimat la 400 de lei, tratamentul nedecontat de stat este rareori cunoscut în afara celor cinci centre naţionale care tratează cazurile grave. Prea puţine, după cum au atras atenţia specialiştii în ziua deschiderii Campionatului European de Fotbal al Pacienţilor cu Diabet, organizat anul acesta la Cluj.
Cristian Andriciuc, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor: Medicii sunt, aşa cu ştim, depăşiţi de numărul mare al pacienților care așteaptă la ușă, timpul alocat de către sistem este infim.
O treime dintre pacienţi nu ştiu să se trateze corect pentru că nu sunt educaţi şi nici ajutaţi să o facă. Între bolnavi sunt şi 5.000 de copii.
Dana Rotariu, mama unui copil cu diabet: A intrat în come, intră, în fiecare zi se poate intra în comă. Ajungem la şase injecţii pe zi, nu pot să îl las singur cu injecţiile.
Dintre cei 150.000 de români diabetici în stare gravă, doar 1% sunt monitorizaţi constant de personal medical.