Legea pensiilor, adoptată în Parlament după dezbateri aprinse. Impactul bugetar în 2019 - 8,4 miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
olguta vasilescu proiect pensii inquam octav ganea 20180810121714_IMG_7087-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

UPDATE Legea care prevede majorarea punctului de pensie şi care ar trebui să fie aplicată de la 1 septembrie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor. Au fost 197 voturi "pentru", 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.

ACTUALIZARE 13.10. Valeria Schelean, deputat PNL: „În legea pensiilor nu trebuie să existe sintagma plătită de angajator. Este obligaţia statului să se asigure că sunt plătite toate taxele datorate. Legea pensiilor pune angajatul în situaţia de a fi privat de dreptul la pensii”.

Cristian Seidler, deputat USR: „Nu poţi pretinde să reformezi sistemul de pensii, dar păstrezi pensiile speciale. Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale!”

Eva Csep, deputat UDMR: „Articolul despre care discutăm azi, care a fost reexaminat la cererea CCR, era un amendament depus de UDMR care viza persoanele cu dizabilităţi. Nu se poate face economie pe spinarea nevoiaşilor, pe spinarea persoanelor cu dizabilităţi”.

Marius Paşcan, deputat PMP: „Până acum, cei de la PSD au reuşit să creeze inechităţi grave, au creat categorii noi de privilegiaţi, la care au tot adăugat cu pensiile speciale. PMP e de acord cu creşterea salariilor şi a pensiilor, ca românii să trăiască mai bine”.

Lia Olguţa Vasilescu: „Am înţeles. Nu e bine că dăm bani de pensii şi salarii că e populism. Suntem singurul guvern care a plafonat pensiile speciale din iulie 2017, iar asta ne-a costat la vot. Despre legea USR-ului care vrea să taie legile speciale. Greşit. E o mare minciună. Ipocrizia ucide”


Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Principalele prevederi:

- Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

- Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

- Se menţine contractul se asigurare facultativă. În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată.

- Se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

- Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.

- Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

- Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

- Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

- Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...