Curtea Constituţională a amânat din nou, marţi, luarea unei decizii asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de un cuplu de homosexuali în privinţa Codului Civil, care interzice recunoaşterea în România a căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. Cazul va fi discutat din nou de CCR în 27 octombrie.
CCR a amânat şi în luna iulie luarea unei decizii.
Avocata cuplului spune că interdicţia din Codul civil în acest caz este discriminatorie. Iustina Ionescu a argumentat,în luna iulie, că interdicţia din Codul civil în acest caz este discriminatorie şi aduce atingere dreptului la viaţă privată şi familie, fiind bazată pe prejudecăţile din societatea românească.
Punctul de vedere al Guvernului a fost că argumentele aduse de avocaţi nu se suţin, având în vedere că faptul că un stat nu recunoaşte astfel de căsătorii reprezintă „expresia diversităţii sistemelor juridice”, în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte.
În apărarea cuplului de homosexuali a vorbit şi preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, care a arătat că legislaţia din România aduce atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umană.
Cuplul Coman-Hamilton au început în 2013 demersurile pentru recunoașterea căsătoriei lor pentru ca americanul să primească drept de reședință în România. Acum, Robert Hamilton nu poate sta mai mult de trei luni legal în România. Inspectoratul General al României a refuzat să îi acorde drept de reședință în baza directivei europene privind libera circulație.