Azi, la Craiova a fost record de fracturi pentru acest sezon.
„Sunt bătrâni, sunt femei, sunt copii care... i-am văzut căzând, dar pe cei de la primărie...,” spune un trecător.
„Noi cum suntem mai bătrâni aşa, cădem şi vai de noi,” se plânge un bătrân.
În Bucureşti, o simplă plimbare pe trotuar a fost astăzi exerciţiu de sport extrem.
„Chiar am căzut, m-am lovit pe gheţuş..... Alunecă foarte tare,” spune un bucureştean.
„Este foarte periculos şi am văzut două doamne care au căzut săracele de ele. Una cred că a rămas şi cu piciorul sclintit,” adaugă un alt trecător.
Ambulanţa a lucrat la capacitate maximă. La prânz se strânseseră deja 40 de solicitări de la bucureşteni care au alunecat şi au căzut pe gheaţă.
Cele mai afectate au fost, ca de obicei, persoanele vârstnice.
„Cu toate sfaturile noastre, oamenii continuă să iasă, mai ales persoanele de vârsta a treia, cu probleme locomotorii, care se deplasează mai greu şi pe un carosabil uscat. Ies şi în aceste condiţii,” spune Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
„Când să intrăm în bloc, un pic de gheaţă, vârsta, neatenţia, s-au combinat toate,” se plânge un bătrân.
„Ultima treaptă, am căzut pe picior, deci greutatea mi s-a dus pe un picior şi mi-a fugit cu totul genunchiul,” poveştete o pacientă.
Unul din trei pacienţi ajunşi azi la ortopedie vor ajunge în sala de operaţie. Ceilalţi scapă ceva mai uşor.
„Vor fi imobilizaţi, în aparate gipsate sau bandaje, în funcţie de cazuri, fiecare caz e tratat ca atare,” explică Dragoş Radulescu medic rezident ortopedie, Spitalul Universitar.
Medicii recomanda insistent ca în această perioadă copiii, vârstnicii şi persoanele cu probleme locomotorii să evite ieşirile din casă, sau măcar să meargă cu atenţie şi să poarte încalţăminte adecvată.