Marius Popescu, este jurist la Complexul Energetic Oltenia de şase ani. Are o diplomă în drept şi două masterate.
„Nu am acceptat postul, mi-a fost oferită meseria de electrician. Este strigător la cer”, spune el.
Un caz asemănator este cel al lui Ion Tănăsoiu care de 34 de ani a avut numai funcţii de conducere în companie, iar acum i s-a oferit postul de paznic.
„Am 40 de ani de activitate, am fost director de personal la înființare, în 1991, am fost șef de departament de resurse umane (...) Probabil este o intimidare pentru a renunţa de bunăvoie pentru a face cerere şi a pleca din unitate”, crede el.
Salariile celor aflaţi în această situaţie vor scădea cu aproximativ 600 de lei.
„Pentru cei care vor refuza posturile nu există o a treia cale decât de a li se desface contractul de muncă cu plățile compensatorii”, spune Aurel Medinţu, director al diviziei energie de la C.E.Oltenia.
400 din cele 800 de persoane vizate au primit deja înştiinţări.
„Este inadmisibil să îi aduci unui salariat să semneze un act adițional fără să îi dai dispoziție. La noi se întâmplă exact invers pentru că, forțându-l să semneze actul adițional, omul implict va semna și dispoziția”, spune liderul sindical Dumitru Pârvulescu.
Angajaţii spun că nu a fost clar felul în care au fost selectaţi cei care ar trebui să-şi schimbe postul. Sunt contrazişi însă de conducere.
„Selecția celor care au rămas pe funcțiile la care au pregătirea asta s-a făcut trecând prin mai multe filtre”, spune directorul.
Până anul viitor, din cei 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor rămâne aproximativ 15.000.