Spray-ul cu gaze paralizante era singura armă pe care o avea poliţistul asasinat la Suceava săptămâna trecută. Agenţii care patrulează aşteaptă de 15 ani să primească bastoane cu electroşocuri pe care le-ar putea folosi dacă sunt atacaţi. Există o lege în acest sens, dar miniştrii de până acum par să fi uitat de ea, crede un sindicalist care a fost invitat la emisiunea „24 de minute" de la Digi24.
Poliţiştii de patrulă sunt cei mai expuşi riscului de a fi agresaţi. Iar statul nu le pune la dispoziţie decât un spray paralizant. O soluţie există, dar nu se aplică.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Conform Legii 218 din 2002, printre obligaţii şi dotări se numără şi bastoane cu electroşoc, care ar fi foarte eficiente. La poliţiştii de pe stradă nu li s-au dat, nu au fost achiziţionate.
Unii dintre poliţişti au pistol în dotare, dar preferă să nu îl folosească nici când sunt în pericol.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Din momentul în care poliţistul foloseşte armamentul, e considerat că orice alt infractor. Audieri, trebuie să dai explicaţii. Momentul operativ de 2-3 secunde când trebuie să decizi e judecat luni de zile de o instanţa. Şi în cazul colegului din Suceava, când agresorul se apropia cu cuţitul, l-ar fi împuşcat, ar fi fost primul condamnat pentru că a agresat un dezaxat sau un bolnav psihic.
După discuţiile cu sindicatele poliţiştilor, ministrul de Interne dădea de înţeles că ştie ce are de făcut.
Carmen Dan, ministrul de Interne: Doresc să eliminăm toate constrângerile care fac în prezent că poliţia să aibă reţineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Până la sfârşitul acestui an să avem pachetul complet care priveşte întărirea autorităţii poliţistului.
Acestea se adaugă nevoii urgente de a angaja în Poliţie cel puţin 4.000 de oameni din 20.000 cât ar trebui pentru ca patrulele să aibă cel puţin doi agenţi.