Frigul, faptul că ne bucurăm din ce în ce mai puţin de lumina soarelui și stresul că sărbătorile sunt aproape ne pot afecta starea de spirit şi pot chiar duce la depresie. La Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi medicii au tratat deja foarte mulţi pacienţi. Avertismentul e clar: nu neglijaţi stările prelungite de tristeţe pentru că pot duce la complicaţii severe.
„Când eram suprasolicitată la serviciu avem momente când plângeam, nu mă mai întrerupeam din plâns, sentimente de frică, de vinovăţie”, spune o pacientă cu depresie.
Trecerea de la zilele călduroase la frig îi aduce pe mulţi în cabinetele medicilor psihiatri. Unii primesc un diagnostic crunt: depresie. O boală care le dă peste cap întreaga existenţă.
Sărbătorile sunt un stres suplimentar pentru cei care nu mai au familia alături. În plus, sfârşitul de an vine cu bilanţuri personale, iar asta de asemenea poate duce la gânduri negre.
„În depresie apare tristeţea, apare pierderea interesului şi a bucuriilor pentru activităţile de zi cu zi, oboseala extremă. Sunt simptome care trebuie să persiste minim două săptămâni ca să putem spune că este un episod depresiv”, spune Petronela Nechita, psihiatru, Inst. Socola.
Zilnic ajung în cabinetele psihiatrilor 4-5 pacienţi, iar cifrele sunt în creştere.
„Au fost 1.300 de pacienţi diagnosticaţi cu depresie pe tot parcursul acestui an la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi, iar numărul este egal cu totalul cazurilor tratate în 2018 aici în unitatea medicală”, spune Ligia Pricopi, jurnalist Digi24.
Medicii spun că ar trebui să mergem imediat la un control dacă apar tulburări ale somnului.