În prezent, ca să înceapă o executare silită, firma sau banca trebuie să obţină mai întâi încuviinţarea unui judecător. Noul proiect de lege propune să nu mai fie nevoie de acest pas. Pentru cei care văd partea plină a paharului, asta ar însemna mai puţin de lucru pentru judecători. De partea cealaltă, avocaţii se tem că astfel de deschide portiţa spre o serie de abuzuri.
„Vor fi executaţi mai repede, fie de către bănci sau alţi creditori, iar în acest proiect de lege nu există nicio cenzură pentru încuviinţarea executării silite”, a spus Marius Coltuc, avocat. Iniţiatorii proiectului de lege spun că s-au gândit, în primul rând, la bunul mers al instanţelor.
„Sunt situaţii care blochează instanţa de judecată şi efectiv această iniţiativă doreşte per ansamblu să rezolve problema acestor blocaje”, a declarat Bogdan Ciucă, deputat PC. Dacă legea se modifică, se scurtează şi perioada în care se face executarea. Acum durează cel puţin 6 luni.
„Eliminarea acestei formalităţi ar însemna eficientizarea procedurii de executare silită cu aproximativ o lună de zile”, a spus Dorina Gonț, executor judecatoresc.
Pentru clienţii băncilor ajunşi în situaţia de a executaţi silit, perspectiva scurtării procedurii nu e deloc încurajatoare. „Niciodată un executor nu poate să aibă o poziţie obiectivă în analiza documentelor care reprezintă titlurile executorii, având în vedere că are un contract încheiat cu banca”, a spus Anamaria Stan, din cadrul Asociației de Consiliere a Clienților Bancari.
Proiectul de lege prin care se doreşte modificarea procedurii de executare silită a trecut deja de Senat şi este dezbătut în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. În prezent, peste un milion şi jumătate de români sunt ameninţatţi cu executarea silită.