Darea în plată. De ce nu s-au înjumătăţit onorariile notarilor

Data actualizării: Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES

Darea în plată merge tot mai greu. O spun chiar inițiatorii legii care au făcut azi un bilanț al notificărilor. 8.000, dublu față de cel anunțat de bănci. Cei care vor să dea în plată așteaptă mai întâi pronunțarea de marţea viitoare a Curţii Constiționale pentru o lege și așa neclară, după cum recunosc şi autoritățile. Pentru că legea nu prevede sancțiuni pentru bănci, plângerile primite de Protecția Consumatorilor nu pot fi rezolvate.

Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că din opt reclamaţii pe care le-au primit, doar una a fost soluţionată amiabil, şi asta pentru că a fost banca de acord. Dar, nu există mijloace de a-i obliga pe bancheri să aplice legea.

Paul Anghel, repretentant al ANPC: „Nu există un timp de răspuns reglementat şi banca tergiversează mai mult de 30 de zile şi solicită documente, legea nu stabileşte o sancţiune. A treia problemă ar fi că nu există o autoritate competentă motiv pentru care eventualele reclamaţii care vin către noi nu putem să le dăm ca soluţionabile”.

Dorin Tănase, reprezentat al Asociaţiei clienţilor cu credite în franci: „Cunosc mai multe persoane care au depus notificare de dare în plată şi, din păcate, banca continuă să cumuleze penalităţile.”

Aproximativ 8000 de oameni au notificat băncile că renunţă la case, spune iniţiatorul legii dării în plată.

Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată: „Practic, multe din notificări sunt blocate astăzi tocmai pentru că urmează această decizie a Curţii Constituţionale”.

Băncile au altă versiune: notificările sunt la jumătate, adică aproape 4.000, iar 67% sunt contestate. Mai puţin de 300 de dări în plată sunt încheiate în acest moment, iar 10% din totalul notificărilor sunt pentru mai mult de un imobil.

O altă prevedere care nu se aplică este reducerea la jumătate a onorariului notarilor. Ordinul trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, numai că s-a blocat la Ministerul Justiţiei, spun notarii.

Geanina Atănăsoaiei, director adjunct Uniunea Notarilor Publici: „Nu am avut o comunicare oficială dar nu avem motive să considerăm că nu ar fi fost aprobat în cadrul ministerului”.

Apoi, pentru înscrierea în cartea funciară este nevoie de cadastru. Iar toate taxele către autoritatea de cadastru şi publicitate imobiliară depăşeşc 3000 de lei, la o valoare a unui imobil pentru care s-a luat un împrumut de 140.000 de franci, de exemplu. Şi aici sunt nelămuriri, pentru că legea nu menţionează cine trebuie să achite aceşti bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic