Pentru aproape toate cardurile de cumpărături, băncile nu percep dobânzi pentru cel puţin o lună. Clienţii sunt atraşi şi cu alte servicii.
„Clienţilor le oferim, pentru fiecare tranzactie bani înapoi. Sume care pot ajunge şi la 10 la sută”, spune Bianca Ioniţă, director în cadrul unei bănci comerciale.
Asta doar în cazul în care clienţii îşi plătesc ratele la timp, pâna la ultimul ban.
Cel mai bine este să alegeţi un card de cumpărături cu o perioadă de graţie cât mai lungă, de peste 35 de zile. În această perioadă, puteţi folosi banii băncii fără dobândă. Dacă depăşiţi termenul maxim de rambursare, veţi plăti dobânzi usturătoare.
La o limită de credit de 5.000 de lei, dobânzile cerute de bănci sunt cuprinse între 17 şi 44 la sută. Retragerile de numerar sunt cele mai costisitoare pentru cei care folosesc cardurile de cumpărături.
„Dacă-l foloseşti pentru retragere de numerar, dobânzile sar de 20 la sută. Dacă ai nevoie de bani în numerar mai bine te duci către un produs cu această destinaţie - credit de consum fără garanţie”, explică Dragoş Nichifor, broker de credite.
Deţinătorii de carduri de cumpărături se feresc să le folosească la bancomat.
Specialiştii spun că, din cauza dobânzilor mari, datoriile la cardurile de cumpărături se acumulează rapid, astfel că unii clienţi ajung în situaţia să nu le mai poată plăti. O soluţie este transformarea cardurilor în credite de consum, care au dobânzi de două ori mai mici şi pentru care cererea este în creştere.
În prezent, 660.000 de români au restanţe la bănci de 2,6 miliarde de euro.