Discuţiile pentru Cuminţenia Pământului o iau de la capăt. Proprietarii sculpturii se întâlnesc cu reprezentanţii Guvernului ca să negocieze când şi cum statul român va achita 11 milioane de euro. În acest momernt, 20 decembrie este termenul până la care trebuia încheiată tranzacţia.
Guvernul vrea ca decizia finală pentru cumpărarea operei de artă să fie luată de noul Parlament aşa că le va cere proprietarilor sculpturii o nouă amânare.
Bogdan Grabowski, avocatul propietarilor Cuminţeniei Pământului: „Lucru greu de crezut că va fi acceptat de către proprietari, întrucât din luna martie au fost de acord cu tot felul de amânări.”
Dacă statul român renunţă să cumpere opera lui Brâncuşi, proprietarii spun că vor apela la instanţă deoarece au fost păgubiţi.
Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor Cuminţeniei Pământului: „Reprezentanţii statului român au declarat că proprietarii au fost de acord cu 11 milioane de euro, în condiţiile în care preţul solicitat era de 20 de milioane de euro. Şi în condiţiile în care au făcut public acest lucru, este greu de crezut că va mai veni vreo persoană care să dea o sumă mai mare de 11 milioane de euro.”
Într-o declaraţie pentru News.ro, Bogdan Grabowski a declarat că a participat luni la o întâlnire cu şeful cancelariei prim-ministrului, secretarul general al Guvernului şi cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, care i-au expus situaţia actuală, fără a formula vreo propunere sau solicitare. Acesta a menţionat că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi vor analiza, inclusiv cu un reprezentant al casei Artmark, posibilitatea organizării unei licitaţii.
Între timp, unii dintre cei care au făcut donaţii pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului şi-au cerut banii înapoi. Nici această posibilitate nu e prevăzută momentan de lege.
Corina Şuteu, ministrul Culturii: „Pregătim o hotărâre de Guvern prin care să concretizăm modalitatea prin care banii vor fi daţi înapoi celor care îi vor cere.Am moştenit o negociere, o structurare, o arhitectură din punctul meu de vedere deficitară. Nu am participat la modul în care s-a organizat campania, la modul în care a fost gândit procesul prin care se strâng banii, dar l-am asumat.”
Campania „Brâncuşi e al meu" trebuia să adune şase milioane de euro de la români. Împreună cu alte cinci milioane de la Guvern, suma urma să asigure transferul operei de artă în patrimoniul statului. În cele şase luni dedicate donaţiilor, s-au strâns însă puţin peste un milion de euro.