Cum se obține permisul de muncă în străinătate

Data publicării:
permis

Persoanele care desfăşoară activităţi independente nu au nevoie de permis de muncă în niciun stat membru. Cetăţenii câtorva ţări au totuşi nevoie de un permis de muncă pentru a se putea angaja în anumite alte ţări din UE. Trebuie să contactaţi oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara de destinaţie sau un consilier european în materie de ocupare a forţei de muncă. Reţineţi că nu toate cererile de eliberare a unui permis de muncă sunt acceptate.

Cetăţenii din România şi Bulgaria au dreptul să lucreze fără permis, ca lucrător independent sau angajat, în ţări ca: Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Italia sau Ungaria. Accesul la piaţa muncii poate fi restricţionat însă, până la sfîrşitul lui 2013 în ţări ca Austria, Germania, Belgia, Luxemburg, Spania, Franţa sau Marea Britanie. Pentru a putea lucra în aceste ţări, veţi avea nevoie de un permis de muncă.

Unele ţări au simplificat procedurile sau au redus restricţiile aplicabile pentru anumite sectoare şi profesii. În Austria şi în Belgia, angajatorul este cel care înaintează autorităţilor o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă pentru muncitorul român. În Elveţia, în cazul unei imigraţii prea puternice, statul are dreptul să limiteze numărul anual de permise de muncă. Între România și Franţa există un acord bilateral cu privire la schimbul de stagiari, aşa că procedura este mai puţin strictă.

Pentru anumite locuri de muncă din Marea Britanie, muncitorii români vor putea solicita un permis la Ministerul de Interne, fără ca angajatorul să solicite un permis de muncă. Iar în Spania, autorizaţia de muncă se acordă numai la solicitarea unui angajator spaniol şi fără a se ţine seama de situaţia pieţei muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri