Transportul în comun, considerat în multe orașe soluția pentru eliberarea traficului, este un calvar pentru locuitorii Craiovei. Oamenii călătoresc în vehicule care au strâns câte un milion de kilometri la bord și care par să nu fi fost spălate niciodată după ce au ieșit din fabrică.
Este ora amiezii, iar echipa noastră porneşte către centrul Craiovei, din zona Gării de Nord. Prima oprire, primele impresii.
Cristina Oprea, jurnalist Digi24: Aceasta este prima staţie care te întâmpină dacă ajungi în oraşul Craiova, prin Gara de Nord. Primul lucru pe care îl observi aici este mizeria de nedescris, dar şi mirosul insuportabil. (...) Iar odată ce te urci în autobuz, condiţiile sunt inimaginabile: la ora prânzului, aerul este deja irespirabil, iar scaunele sunt atât de murdare, încât mai bine rămâi în picioare, decât să te aşezi aici.
Șoferii spun că le cer constant șefilor autobuze sigure și curate. Conducerea nu se grăbeşte însă să găsească şi soluţii. Oamenii conduc autobuze mâncate de rugină, cu peste un milion de kilometri la bord.
Reporter: Călătorii se plâng?
- Categoric! Bineînţeles, condiţiile sunt foarte... Maşina scoate gaz în interior (...) Nu sunt condiţii de transport pasageri în vremurile de astăzi.
Un alt autobuz, aceeaşi poveste.
Reporter: Câţi ani are autobuzul ăsta? Ştiţi din ce an e?
- Da. Din 1996. (...) Călătorii sunt nemulţumiţi.
-Deplorabile! Nu mai există scaune ca lumea (...) Niciuna nu are aer condiţionat
-Urcăm în cloaca aia de microbi. (...) E o mizerie groaznică pe traseul ăsta.
Regia de transport public încă nu a oferit un punct de vedere în legătură cu planurile de înnoire a parcului auto. De pe site-ul Primăriei Craiova aflăm însă că e în derulare o licitaţie pentru autobuze noi. Din totalul celor 185 de autobuze urbane din flota operatorului, numai 130 dintre acestea pot fi utilizate, iar 49% dintre acestea au o vechime mai mare de 20 de ani şi un grad de uzură mai mare de 200%, fiind încadrate în norma Euro 2 sau Non Euro.
Editor web: Alina Popescu