Una din cele mai înalte structuri construite din România a devenit „casa” unor tineri care cred că limitele lor sunt mai îndepărtate decât ale celor din jurul lor. Sunt cei care intră pe platforma fostei societăţi de termoficare din Braşov, urcă pe turnul de evacuare a gazelor arse, înalt de 280 de metri, şi se plimbă pe marginea îngustă sau pe grinzile de fier ruginit. Nu este legal, nu este sigur, însă filmuleţele postate de teribilişti au mare succes pe Youtube.
Tinerii care se hrănesc cu adrenalină se filmează pe a treia cea mai înaltă clădire din ţară. Turnul de 280 de metri a fost ridicat în 1986, când autorităţile s-au gândit să fie îndeajuns de înalt încât gazele evacuate să nu afecteze în niciun fel Braşovul. Acum, este folosit de cascadorii de ocazie.
„Locul de acolo te linişteşte, este un loc care îţi dă o siguranţă. Nu constă într-un ham şi în nişte asigurări, e siguranţa pe care o ai în propriile tale forţe”, povesteşte unul dintre tinerii care şi-a făcut un obicei din a-şi testa forţele deasupra lumii.
Tinerii se furişează în curtea fostei societăţi de termoficare şi intră apoi pe la baza giganticului turn. Urmează escaladarea, pe scările metalice exterioare. Drumul până sus durează cam 30 de minute. Fără cască sau vreun sistem de siguranţă.
„Este o activitate care nu este prea bine văzută de restul lumii, deoarece se spune că vai, teribilism, nebunie şi chestii de genul. Unii oameni care sunt într-un cerc al comodităţii nu înţeleg acest lucru”, spune un „veteran” al urcărilor pe turn.
Ioana Toma, psiholog: „Aceşti adolescenţi doresc să-şi depăşească limitele, să fie văzuţi, să fie acceptaţi. Barierele neconvenţionale să fie depăşite.”
Fosta societate de termoficare a Braşovului este acum în insolvenţă. Poliţia poate interveni doar la sesizarea agenţilor de pază. Lucru care, până acum, nu s-a întâmplat.
„Perimetrul e acoperit, se patrulează, dar sunt boscheţi, asta e”, spune unul dintre paznici.
Dacă ajung la Poliţie, tinerii pot fi acuzaţi de intrare prin efracţie. Pedeapsa este de la trei luni la doi ani de închisoare sau amendă penală.