Cum să ne apărăm de tâlhari. Exerciţii simple de auto-apărare
250 de oameni sunt bătuţi pe stradă în fiecare zi, spun poliţiştii, şi cel puţin 10 sunt tâlhăriţi. Problema este că agresorii nu primesc închisoare cu executare, aşa că terorizează în continuare trecătorii. Reporterii Digi24 au adunat mai multe sfaturi de la poliţişti şi luptători profesionişti, ca să ştim cum putem să scăpăm de jungla străzii.
Lucrurile se schimbă însă radical dacă atacatorul este înarmat. Dacă tâlharul este la mai puţin de şase metri de noi, un cuţit este mai periculos decât pistolul. În asemenea condiţii, nici luptătorii profesionişti nu se tem să recunoască: fuga este cea mai bună salvare.
Ciprian Cărăuşu, antrenor MMA: „Vă sfătuiesc că în momentul în care apar arme albe să soluţionaţi conflictul pe cale... atletism, pe calea atletismului.”
Femeile sunt, evident, cele mai vulnerabile, şi cele mai expuse tâlhăriilor. De multe ori, au la ele exact ce îi interesează pe jefuitori.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română: „Poliția Română recomandă tuturor cetățenilor să nu poarte obiecte de valoare la vedere, cum ar fi lanțisoare de aur sau din alte metale prețioase, să aibă grijă de telefonul mobil, la fel dacă au sume de bani să nu le expună în public.”
Luptătorii profesionişti le dau sfaturi şi femeilor care pot cădea pradă violatorilor.
-„Majoritatea atacatorilor au senzația că dacă îți pun mâna în gât e capăt de linie. Scap de mână, mă cațăr în spatele lui.”
-”Daca omul încearcă să mă strângă de gât, o altă situație des întâlnită. E simplu. Blochez mâna pe aceeași parte. Pui piciorul peste cap și îi rupi mâna.”
Doamnele care nu se încumetă la o luptă corp la corp au alte metode ca să ţină agresorii la distanţă.
-”În primul rând un spray paralizant pentru că mi s-a mai întâmplat şi chiar e foarte bun.”
-”Credeţi că ar fi utile şi nişte cursuri de autoapărare?”
-”Da, da. Sunt pro. Sunt pro și am o fetiță mică pe care ar trebui să o dau pentru că este foarte important.”
De la începutul anului aproape două mii de oameni au fost tâlhăriţi şi 52.000 au fost bătuţi pe stradă. În ultimul caz, victimele au fost în general bărbaţi care deşi fac plângere penală sfârşesc prin a se împăca, în 75% dintre cazuri, cu atacatorii. De teama răzbunării sau pentru că primesc despăgubiri ca să nu se ajungă la proces.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News