„Am vazut pe uşă că e scris 'de închiriat' şi asta am făcut. Este o slujbă... se cântă, ne rugăm, vorbim din scripturi. Durează cam două ore,” explică Slavic Vulpe, reprezentant al Bisericii Baptiste.
Cei nouă angajaţi ai cinematografului s-au trezit trecuţi în şomaj tehnic pentru trei luni, timp în care vor primi 75% din leafă. Adică 600 de lei, în medie. Apoi, nu se ştie.
„Ei nu vor decât să închirieze tot, România Film să se numească agenţie imobiliară. Din noiembrie, nu a vrut să mai plătească nimic. Deci nu au plătit utilităţile, gunoiul nu este luat din noiembrie, apă menajeră abia acum, de mai mulţi ani nu avem căldură,” se plânge Flori Moraru, angajata a Cinematografului Scala.
„Nu mi se pare corect ca în Bucureşti Radef România Film să nu mai aibă un cinematograf. La ora actuală nu mai e decât Europa şi va garantez că va veni şi rândul lui,” spune Constantin Curelea, vicepreședintele sindicatului România Film.
Fără a lămuri cum a încercat să salveze situaţia, conducerea RADEF spune că Scala nu mai poate funcţiona, pentru că ar avea deja pierderi prea mari.
„Deci noi acum suntem într-o situație oarecum incertă: administrăm în continuare cinematograful Scala, dar practic dreptul de proprietate nu-l mai avem. Cinematograful Scala practic trebuie retrocedat,” precizează Adrian Mironescu, director Scala.
Primăria Sectorului 1 dorea de mult să preia cinematograful. Odată cu modificarea legii cinematografiei, Scala ar fi trebuit predată administraţiei locale.
„Radef a tergiversat şi până la urmă a refuzat, am ajuns să ne judecăm. Am câştigat în fond, acum suntem în recurs la Înalta Curte. Între timp, în toţi aceşti ani, Radef a făcut un jaf, să spunem aşa, al sălilor de cinematograf,” spune Alexandru Moldoveanu, secretar general al Primariei Sectorului 1.
La rândul său, Ministerul Culturii anunţă că a schimbat conducerea Regiei. Noii şefi de la România Film ar urma să propună curând un plan pentru revitalizarea cinematografelor de stat. Pentru Scala este deja prea târziu.