Unii la mare sau la munte în concediu, alții pregătiți să fure în urma lor. Polițiștii avertizează că în perioada concediilor casele și mașinile sunt mai expuse în fața hoților care profită de orice să se facă nevăzuți cu televizoare, laptop-uri sau bijuterii găsite în case sau mașini. Există și soluții simple, sugerate chiar de oamenii legii, care ne ajută să plecăm liniștiți în concediu.
Relaxarea restricțiilor din această vară i-a determinat pe mulți români să meargă în concediu departe de casă. În timp ce ei se distrează, hoții dau târcoale. Polițiștii spun că putem să îi ținem departe de locuință dacă luăm în calcul câteva măsuri simple.
Alexandra Dinu, jurnalist Digi24:În momentul în care plecăm în vacanță ar fi bine să închidem toate geamurile astfel încât hoții să nu profite de această ocazie și să intre în casă.
De asemenea, foarte bine ar fi, chiar dacă suntem plecați în vacanță să nu le lăsăm impresia hoților că nu suntem acasă. Pentru asta un bec trebuie să rămână aprins și să nu postăm pe rețelele de socializare cât timp suntem în vacanță.
Dacă am făcut toate aceste lucruri putem pleca liniștiți în vacanța noastră.
Cum să te asiguri că hoții nu-ți vor sparge mașina cât timp ești în vacanță
Casa nu este singura luată în vizor de hoți atunci când proprietarii sunt plecați în concedii. Mașina poate deveni ușor ținta acestora dacă este lăsată acasă.
În aceste cazuri, polițiștii vin cu sfaturi care să îi împiedice pe hoți să îți spargă mașina cât timp tu te relaxezi în vacanță.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: Recomandăm cetățenilor să nu își lase cheile în contact să asigure geamul și autoturismul, chiar dacă lipsesc puțin timp. Apoi să nu lase genți, bijuterii aparatură în interiorul mașinii.
Cum să te ferești de hoții de buzunare
Odată cu ridicarea restricțiilor a revenit și aglomerația, ideală pentru hoții de buzunare.
Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Hoții pândesc în mijloacele de transport în comun și în stații. În astfel de locuri bine ar fi să ne ținem geanta doar în față, la fel și portofelul și telefonul.
Un moment de neatenție ne poate lăsa fără geantă, portofel și telefon chiar și în piață, mai ales dacă este aglomerat. Pentru a evita acest lucru trebuie să fim atenți tot timpul la bunurile pe care le avem și la oamenii din jur.
Furturile din locuințe, mașini și din buzunare au scăzut în 2020, în perioada în care măsuri mai aspre impuse de autorități pentru combaterea pandemiei au fost în vigoare. Cele din locuințe, de exemplu, au scăzut în Capitală cu aproape 20% față de 2019.
Editor : I.C