Cum justifica ministrul Muncii păstrarea alocațiilor mici lunea trecută

Data publicării:
marius budai
Ministrul muncii, Marius Budăi

Guvernul a adoptat în şedinţa de azi majorarea veniturilor pentru copii, până la 300 de lei pentru bebeluşi şi 150 de lei pentru copiii mai mari de doi ani. Cu doar o săptămână în urmă, ministrul Muncii încerca să justifice în Parlament, decizia autorităţilor de a menţine alocaţiile pentru copii la aceeaşi valoare din ultimii patru ani.

Copiii din România primesc numai doi lei pe zi de la Guvern. Alocaţiile copiilor noştri sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, 84 de lei pe lună, sumă rămasă încremenită de patru patru ani. Cum justifică ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale menţinerea acestei sume? Iată declaraţia lui Marius Budăi!

De ce nu dorea să majoreze Guvernul alocaţiile copiilor din România, care înseamnă doi lei pe zi? Iată ce a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Noi analizăm, cifrele vor fi puse pe masă. Nu trebuie strict pentru alocaţia copilului, familia per total, să facem ceva pentru ea, nu strict pentru copii.

Scăderea natalităţii din ultimii ani în Romania reprezintă un motiv de îngrijorare. Iar una dintre cauze ar putea fi nivelul scăzut al ajutorului financiar pe care copiii îl primesc din partea statului.

De pildă, în 2007, alocaţia unui minor era de 25 de lei. A crescut apoi cu şapte lei şi a ajuns un an mai târziu la 32 de lei. În 2009, alocaţia a crescut la 42 de lei şi abia în 2015 suma s-a dublat, la 84 de lei. De atunci, au fost doar promisiuni şi abia săptămâna trecută, la votarea bugetului de stat pe 2019 în Parlament, suma a crescut la 150 de lei. Asta ar însemna că un copil trebuie să se descurce cu 5 lei în fiecare zi. Iar pentru nou-născuţi, alocaţia a fost majorată de la 200 la 300 de lei.

În Europa, statele au abordări diferite când vine vorba despre generaţiile viitoare. În Germania, spre exemplu, un copil primeşte echivalentul a 920 de lei pe lună, iar in Franta până la 887 de lei. Copiii austriecilor primesc lunar aproape 550 de lei, in timp ce in Olanda, alocaţia ajunge la peste 400 de lei. Prin majorarea alocaţiei la 150 de lei, România se va apropia de Ungaria şi Grecia, unde suma ajunge cam la 190 de lei. În schimb vom depăşi Polonia - unde alocaţia este de 135 de lei pe lună - dar si Bulgaria - unde suma este mai mica de 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...