Criogenia conservă fructele. Gustul, mirosul şi proprietăţile nutritive sunt păstrate chiar şi 50 de ani
Teodora Borghoff a învăţat în familie cum să usuce fructe şi legume. Şi-a improvizat un uscător dintr-un dulap vechi şi cât e vara de mare, îl ţine în soare. Pe rafturile făcute din site se usucă în voie tot ce îşi doreşte gospodină.
Aerul cald intră prin aceste tuburi, pătrunde apoi în acest uscător unde fructele şi legumele au fost lăsate pe site aproximativ o săptămâna. Femeie îşi pregăteşte astfel cămară pentru întreagă iarnă.
„Sistemul funcţionează pentru fructe oi legume mai ţări, apoi ar fi rădăcinoasele, morcovi, pătrunjel, ţelină”, a spus Teodora Borghoff. Ştiinţă a revoluţionat însă sistemul de conservare a legumelor şi fructelor. Trei profesori ai Universităţii Politehnice au pus la punct un procedeu bazat pe criogenie - adică o congelare la o temperatura de -53 de grade Celsius. Avantajele?
„Practic acest produs îşi păstrează toate elementele în afară apei, elementele în starea iniţial, nu după transformări, cum se întâmplă în cazul încălzirii la uscare clasică”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Mnerie, de la Universitatea Politehnică Timişoara.
Profesorii dau asigurări că metodă de conservare permite fructelor şi legumelor să-şi păstreze gustul, mirosul şi proprietăţile nutritive chiar şi 50 de ani. Acesta este un măr liofilizat în anul 2003. După 11 ani dacă este pus în apă, bucată îşi recăpăta toate proprietăţile iniţiale şi toate componentele pe care le-a păstrat rămân valabile.
Folosind acest echipament este posibil că o cămară a viitorului să arate astfel. Putem vedea aici cartofi, morcovi, ceapă, fructe şi legume care au fost uscate prin congelare încă de acum 5 ani. Profesorii din Timişoara lucrează de 20 de ani că să pună la punct sistemul de conservare al alimentelor.
- Etichete:
- criogenia
- fructe legume
- fructe legume criogenia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News