Totul a început pe 29 ianuarie, când un bărbat de 39 de ani din comuna Şinca, judeţul Braşov, a postat pe o reţea de socializare două fotografii cu un uliu porumbar, prins în capcană.
Din comentariile care au însoţit poza reiese că bărbatul a fabricat singur capcana şi că este dispus să facă astfel de dispozitive şi pentru alte persoane interesate să prindă păsări răpitoare. A aflat abia după aceea că este ilegal ceea ce a făcut.
Până să şteargă fotografiile de pe reţeaua de socializare, o organizaţie de activism ecologic le-a salvat şi le-a mediatizat pe internet. Aşa au ajuns şi pe masa comisarilor Gărzii de Mediu.
Adrian Aldea, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale de Mediu din Braşov, a declarat că au fost primite mai multe sesizări, după ce o persoană fizică a postat pe o reţea de socializare mai multe fotografii cu o capcană confecţionată artizanal cu care prindea păsări răpitoare.
Poliţiştii şi comisarii Gărzii de Mediu au găsit, în fosa septică a locuinţei bărbatului, doi ulii şi o bufniţă. Păsările au fost prinse în capcana cu care bărbatul s-a lăudat pe reţeaua de socializare.
"El este cercetat în stare de libertate pentru infracţiune la Ordonanţa de Urgenţă numărul 57, din 2007, respectiv ucidere de păsări răpitoare, prevăzută de Lege", a declarat Dan Ionescu, reprezentant al Societăţii Ornitologice Române din Braşov.
Specialiştii susţin că pagubele produse unui singur crescător de porumbei de păsările răpitoare pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro. Columbofilii nu pot captura legal uliii sau bufniţele, însă nu beneficiază, în prezent, de nicio compensaţie pentru pierderile suferite.