Cresc alocațiile pentru copii în 2024. Pensionarii vor primi mai mulți bani din ianuarie. În schimb, bonurile de masă se taxează cu 10%

Data actualizării: Data publicării:
portofel cu bani
Anul 2024 începe cu schimbări importante pentru angajați și firme. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Anul 2024 începe cu schimbări importante pentru angajați și firme. Bonurile de masă se taxează suplimentar cu încă 10% pe lângă impozitul pe venit. Persoanele fizice autorizate nu mai pot dona cei 3,5% ONG-urilor. Iar salariul minim bate pasul pe loc la început de an. De asemenea, alocațiile pentru copii cresc și ele.

De azi se taxează tichetele de masă cu 10% în contul contribuției pentru sănătate. Până acum, acestea erau supuse doar impozitului pe venit. Asta înseamnă că angajatul va primi mai puțini bani. Totodată, valoarea tichetelor de masă crește de la 35 de lei la 40 de lei. Majorarea însă, nu este, obligatorie pentru angajatori, 40 de lei reprezintă plafonul maxim care poate fi acordat.

Crește și contribuția la Pilonul II de pensii cu 1 punct procentual la 4,75%.

O altă schimbare este faptul că persoanele fizice autorizate nu mai pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru ONG-uri.

Se reduce și valoarea sumei pe care angajatorii o pot oferi angajaților pentru a-și cumpăra abonamente la sala de fitness, de la 400 euro la 100 de euro pe an. 

2024 nu vine doar cu vești proaste. O mare parte din cei aproape 1,3 milioane de angajați ai statului vor primi salarii cu 5% mai mari anul acesta.

Profesorii, pe de altă parte, vor avea parte de majorări salariale semnificative, de aproape 20%. Creșterile vor fi în etape: în ianuarie și iunie. Un profesor cu studii superioare și 15-20 de ani vechime, va primi de luna aceasta un salariu brut de peste 7.800 de lei, cu aproape 900 de lei în plus. Din iunie leafa lui va mai crește cu circa 472 de lei. 

Majorări vor fi și la alocațiile copiilor. Cea pentru copiii de până la 2 ani, de exemplu, crește cu 88 de lei, la aproape 720 de lei. Pentru cei până în 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei. În prezent, alocația este de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 pentru cei de până la 18 ani. Creșterile reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 și 10 procente. 

Și pensionarii vor primi mai mulți bani din ianuarie. Punctul de pensie crește la 13,8% de azi. De la 1 septembrie, pensionarii vor mai avea parte de o mărire după recalcularea pensiilor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri