Andreea Barodi are 13 ani și este elevă în clasa a șasea la școala din Ozun. Cornul şi laptele primite la şcoală erau prima ei masă a zilei.
„Îmi place și cornul, și laptele. Dacă nu beau laptele, i-l duc fratelui meu mai mic, că-i place și lui să-l mănânce cu pâine”, spune fetiţa.
Ieri însă când a venit la şcoală, Andreea a aflat că nu va mai primi corn. Un pahar cu lapte va fi acum micul ei dejun. Alţii copii mai norocoşi vor mânca pachețelul de acasă.
Firma din Covasna care producea cornul a intrat în faliment. Fabrica şi-a trimis angajații în șomaj şi deja a stopat întreaga producție. Dar n-a anunţat şi Consiliul Judeţean.
„La nivelul judeţului, ieri, din data de 15, un număr de 22.829 de copii nu au primit corn. Şi asta este o problemă”, spune Irma Keresztely, inspector general al ISJ Covasna.
„Am fost sesizaţi că nu au ajuns produsele la şcoli şi de aceea am atenţionat firma care livrează acest produs şi să desfacem contractul”, declară Nagy Jozsef, vicepreședintele CJ Covsana
Autorităţile sunt nevoite acum să organizeze o nouă licitaţie, care ar putea dura cel puţin 25 de zile. Şi cum anul şcolar se termină în iunie, sunt şanse mari ca elevii să nu mai primească produsele de panificaţie la şcoală în acest semestru. Problemele de la firma producătoare au fost sesizate, în urmă cu două săptămâni şI de inspectorii de la Protecția Consumatorului. Firma a fost amendată atunci pentru că elevii aveau pe bănci cornuri neetichetate.
Elevii din Covasna vor fi nevoiţi ca, până la finele anului şcolar, să-şi cumpere cornuri sau să se mulţumească doar cu laptele şi mărul din programul guvernamental.