Copil român contaminat cu Zika

Data publicării:
Tantari virusul Zika GettyImages-506972062-1

La scurt timp după ce a ajuns în România, copilul a făcut febră și erupții pe piele. Simptomele au dispărut după 24 de ore, dar părinții l-au dus la spital, unde a fost internat, date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus.

Copilul a fost externat pe 18 iulie, iar a doua zi, rezultatele analizelor au confirmat că avea Zika.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis în această dimineață o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti țânțari.

Este al doilea caz de contaminare cu virusul Zika în cazul unor români. Virusul a fost confirmat oficial în România după ce o tânără de 27 de ani, întoarsă recent din Martinica, a fost diagnosticată cu Zika.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

În data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării.

Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani, care locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupții pe piele și mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore.

Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București. Date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis în această dimineață o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti țânțari.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Recomandări pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika:

· Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

a) Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:

- Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor).

- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.

- Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

· Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

· Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika:

• Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.

• Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.

• Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.

• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimul sondaj înainte de prezidențiale: Elena Lasconi îl depășește pe George Simion. Călin Georgescu...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”