La mijlocul lunii septembrie, băiatul a fost înscris la o grădiniţă din Suceava, după ce părinţii au depus o cerere. Când au adus însă copilul la grădiniţă, din dosarul cu acte obligatorii lipsea dovada vaccinării acestuia. În consecinţă, băiatul nu a fost primit în colectivitate. Tatăl copilului spune acum că fiului său îi e încălcat dreptul la educație.
„Consider că încă nu este vârsta să-l vaccinăm, noi am fi dispuși să-l vaccinăm ceva mai târziu, după 7-9 ani, când sistemul imunitar este mai crescut și el poate să accepte substanța chimică mai ușor decât acum, la o vârstă fragedă, unde ar putea apărea decesul chiar”, a spus tatăl.
Conducerea gradiniței spune ca legea îi permite să primească la cursuri doar copiii care prezintă documente medicale ce atestă starea lor de sănătate și efectuarea vaccinurilor.
„Nu-mi pot asuma responsabilitatea intrării în colectivitate a acestui copil atât timp cât trebuie să respect ordinul de la Ministerul Sănătății”, a declarat directorul grădiniței.
Tatăl copilului s-a plâns chiar şi Direcției de Sănătate Publică. Şi de acolo, însă, a primit acelaşi răspuns. „El devine un risc pentru ceilalți și, în același timp, el este supus riscului, pentru că cei vaccinați pot intra la un moment dat în contact cu agenții patogeni pentru care au deja anticorpi”, a spus Ludovic Abiței, director DSP Suceava.
În România, cinci vaccinuri sunt cuprinse în pachetul de bază oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Acestea nu sunt însă obligatorii.