Greva controlorilor de trafic este legală, a decis justiția

Data actualizării: Data publicării:
romatsa FB
Foto: Facebook

Peste 30 de zboruri au avut întârzieri pe aeroportul Otopeni, după trei ore de grevă a controlorilor de trafic. Justiția a decis că mișcarea de protest este legală, dar greva generală a fost între timp suspendată. 

ACTUALIZARE 15:15  Greva angajaţilor ROMATSA este legală, a decis Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile, informează News.ro.

Avocatul Romatsa - care a contestat în instanţă greva declanşată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România - a susţinut, la Tribunalul Bucureşti, că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanşării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliştilor a arătat că instituţia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu există controlori de trafic suficienţi, în schimb personalul administrativ este foarte numeros. 

Consilierul Ministerului Transporturilor, instituţie care are în subordine Romatsa, a arătat că planul de performanţă al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeană. Răspunsul sindicaliştilor a fost acela că traficul deasupra României a crescut cu 18 la sută după ce a fost închis spaţiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanţă al controlorilor de trafic.

Greva controlorilor de trafic aerian - declanşată marți la ora 9.00 - a fost suspendată la ora 13.00, însă negocierile au continuat, potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

„Conflictul de muncă nu s-a încheiat, el rămâne deschis, iar greva generală poate fi reluată, cu condiţia de a o anunţa cu minimum două zile în avans. E important şi ce se hotărăşte azi la tribunal”, a spus Diaconu, pentru News.ro.

Pe durata grevei, şase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marţi, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni. 

La sosire, cea mai mare întârziere o avea o cursă Blue Air care venea din Roma şi trebuia să aterize la Otopeni la ora 12.10, însă era programată pentru ora 15.00. La decolare, cea mai întârziere era la zborul Wizz Air de la Lisabona, care trebuia să aterizeze la ora locală 14.40 şi se estima că va ajunge la ora 16.50.

Greva a devenit o certitudine luni, după ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au eşuat.

Ca urmare, a fost haos, marți, pe aeroporturile din ţară din cauza grevei controlorilor de trafic aerian. Trei ore de protest au fost suficiente pentru a da peste cap programul curselor. Numai pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, 38 de avioane avau întârzieri la plecare sau la sosire la orele prânzului, iar graficul de zbor va fi dat peste cap până seara. Greva a creat probleme şi pe aeroporturile din Iaşi şi Cluj-Napoca. Oficial, greva a încetat, însă angajaţii ROMATSA continuă să fie nemulţimiţi.


ACTUALIZARE 12:30 Greva controlorilor de trafic se va suspenda începând cu ora 13:00, a anunțat ministrul transporturilor, care spune că a discutat cu sindicaliștii. 6 zboruri au fost anulate, iar 18 au întârzieri pe aeroportul Otopeni, ca urmare a celor patru ore de grevă. Între timp, instanța rămâne să se pronunțe în legătură cu legalitatea acestei acțiuni de protest.

ACTUALIZARE ORA 11:00. Bilanţ, după două ore de grevă generală a controlorilor de trafic aerian: pe Otopeni două curse au fost anulate, alte 7 vor decola cu întârziere. Deşi nu acesta era obiectivul greviştilor, protestul i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre cei care aveau curse programate pe Aeroportul din Otopeni. Oamenii spun că nu au primit nicio informare, nici de la companiile aeriEne, nici de la agenţiile de la care au cumpărat biletele. Potrivit legii, lămuririle ar fi trebuit să vină de la operatorii aerieni.

„Recomandarea noastră rămâne. 1: Să ţină în primul rând legătura cu compania aeriană şi 2: să vină la aeroport din timp dacă nu li se spune altfel din partea companiilor, pentru că aceste întârzieri se vor rostogoli pe parcursul întregii zile, vor fi atenuate, depinde la ce ora se termină greva, abia atunci începe atenuarea acestor întârzieri, În consecinţă, sunt posibile întârzieri şi la cursele de seară”, a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al aeroportului Henri Coandă.

ACTUALIZARE ORA 9:10  Şefii controlorilor de trafic aerian vor ca greva subalternilor să fie declarată ilegală. Aşa că au contestat-o în instanţă. Audierea a început cu o amânare. Magistrații și avocații se vor întoarce la ora 13:00. Până atunci, controlorii de trafic continuă greva.

ACTUALIZARE ORA 9:00 Controlorii de trafic au început greva și asigură doar o treime din activitate. În acest moment, traficul aerian din România este coordonat de centrul de control european, Eurocontrol.

Chiar dacă cei de la Romatsa anunţă că vor asigura doar 33,3 % din trafic , decizia referitoare la cine zboară, la ce oră şi pe unde este luată de EUROCONTROL. Prin urmare, nu controlorii de zbor de la Bucureşti decid care cursă a cărei companii aterizează/decolează sau nu. Companiile aeriene știu, teoretic, care zboruri le vor fi afectate și în mod normal ar trebui să anunţe lista zborurilor afectate , anulate sau întârziate. 

Nu se știe cât va dura greva, prin urmare nu se poate spune câte curse vor fi anulate. Deocamdată, din opt curse care erau programate pe Otopeni să decoleze în perioada 9:00 - 11:00, sunt două anulate de către compania Ryanair, iar din cele 15 care trebuiau să aterizeze, tot două au fost anulate și tot de către Ryanair. Cursele au fost anulate încă de luni, fără ca firma să precizeze motivul.


O treime dintre zboruri vor fi dirijate, adică doar un avion din trei va decola. Aşadar, dacă aveţi bilete la vreo companie aeriană, verificaţi dacă respectiva cursă mai e valabilă! Haosul s-ar putea prelungi toată ziua, deşi sindicaliştii sunt optimişti şi spun că, se va găsi o soluţie, în câteva ore. Există şi varianta în care protestul să rămână la nivel de intenţie. ROMATSA a contestat greva în instanţă, iar procesul se judecă în această dimineaţă, de la ora 8.30.

Gabriel Tudorache, lider sindical ROMATSA: „Vă spunem cu certitudine că mâine (marți - n.r.), începând cu ora 9 va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. Este imposibil de a aprecia în acest moment că va fi vorba de 2-3 ore, o oră şi ceva”.

Principala solicitare a sindicaliştilor ROMATSA este întocmirea unui nou plan de performanţă care să nu afecteze compania. Asta în condiţiile în care Comisia Europeană impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scăderea veniturilor.

Florin Diaconu, lider sindical ROMATSA: „Noi nu facem conflict nici pentru măriri de salarii, nici pentru alte lucruri. Noi vrem să se respecte nişte contracte pentru buna funcţionare a instituţiei şi pentru asigurarea siguranţei traficului aerian”.

 

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: „În cursul săptămânii trecute am transmis către Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanţă, astfel încât toate costurile să fie luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al companiei. ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment”.

Ministrul Transporturilor a anunţat şi trimiterea corpului de control la regie pentru a verifica inclusiv angajările făcute în ultimii ani, din moment ce salariul lunar mediu în ROMATSA este de aproximativ 5.000 de euro.

În plus, sindicaliştii ROMATSA spun că mai au nevoie de încă 89 de angajaţi în acest an, având în vedere creşterea traficului pe aeroporturile din România. Lipsa angajaţilor este doar una dintre cele 50 de revendicări pe care sindicaliştii le mai au de discutat cu ministrul Transporturilor.

Gabriel Tudorache, lider sindical ROMATSA: „Dacă această grevă se va suspenda, conflictul nu se încheie cel puţin în momentul de faţă cu domnul ministru nu am discutat absolut deloc despre revendicări”.

Cei care au planuri de călătorie trebuie să se intereseze din timp la companiile aeriene dacă zborul va fi operat sau nu. Dacă aeronava nu va decola, atunci pot cere companiei aeriene să îi mute pe alte zboruri, fie în aceeaşi zi, fie în zilele următoare, ba chiar şi pe cursele unor companii aeriene partenere. Mai dificil este pentru cei care au bilete la companiile low cost, deoarece aceştia nu pot fi rerutaţi decât pe zborurile aceleiaşi companii în zilele următoare în funcţie de numărul de locuri disponibile.

Pe perioada grevei vor fi dirijate doar o treime dintre zboruri. Dacă greva va dura o zi întreagă vor fi afectate în jur de 2.000 de zboruri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este adevăratul copil Kinder: Un italian pune capăt confuziei și...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”