În cele două ore de grevă, doar o treime dintre aeronavele care trebuie să aterizeze, să decoleze sau să tranziteze spaţiul aerian românesc vor fi ghidate de controlorii de trafic.
Care vor fi acestea decid şefii controlorilor de zbor din Europa - Eurocontrol. De asemenea, vor fi asigurate şi zborurile de urgenţă, cele ale Poliţiei şi cele oficiale.
„Vor fi întârzieri, însă, până în acest moment, nu ni s-au comunicat anulări de curse. În acest interval de timp, pe aeroportul Otopeni sunt programate 22 de aterizări şi 18 decolări. Se preconizează o aglomerare a aeroportului în perioada imediat următoare grevei”, a declarat Valentin Iordache, director de comunicare al Aeroportului Internaţional Henri Coandă.
Perioada următoare grevei era oricum oră de vârf pe aeroport, aşa că s-au luat măsuri pentru suplimentarea angajaţilor.
Cu întârzieri s-ar putea confrunta şi aeroportul din Timişoara, unde două zboruri interne sunt programate în perioada grevei.
La fel şi la Cluj. În intervalul orar în care ar trebui să aibă loc greva controlorilor de trafic, pe aeroportul internaţional din Cluj Napoca sunt programate trei zboruri externe şi un zbor intern.
Compania aeriană de stat, TAROM, are 10 zboruri programate în cele două ore în care controlorii de trafic nu vor lucra.
„Nu am luat măsuri de anulare anticipată a zborurilor, însă, dacă se vor înregistra întârzieri, acestea vor fi soluţionate în funcţie de situaţia efectivă de mâine”, a spus Georgeta Dinu, purtător de cuvânt al TAROM.
Companiile aeriene le recomandă pasagerilor să se prezinte la aeroporturi conform programului şi să se înarmeze cu răbdare.
Alături de controlori de trafic se vor afla în grevă de avertisment şi angajaţi ai ROMATSA din departamentele tehnic, meteo şi telecomunicaţii. Aceştia sunt nemulţumiţi de modalitatea de reorganizare a regiei de stat şi de faptul că, de luna trecută, nu mai au contract colectiv de muncă.