Controale la orfelinate. Pîslaru: Multe suspiciuni de trafic de persoane
Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Muncii, DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia de Combatere a Traficului de Persoane au realizat controale în 129 de orfelinate la nivel naţional, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. El a precizat că, în urma lor, a existat un număr semnificativ de suspiciuni de trafic de persoane, unele cazuri ajungând deja în instanţă.
"Am stabilit un protocol instituţional cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Corpul de control al ministerului şi Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Social (ANPIS), care este cu partea de protecţie socială, dar şi cu Agenţia de Combatere a Traficului de Persoane şi am făcut următoarea convenţie: ca în locurile unde există suspiciuni de lucruri care sunt din domeniul penal să existe o informare reciprocă şi, evident, o preemţiune a controalelor tematice specifice ale instituţiilor de stat care se ocupă cu aşa ceva şi, în locurile unde dumnealor au terminat anchetele, să putem lua celelalte măsuri administrative de penalizare", a declarat Dragoş Pîslaru.
El a adăugat că după 132 de controale în 129 de centre a existat un număr "semnificativ" de suspiciuni de trafic de persoane.
"Au fost efectuate o serie de controale în toată ţara. Discutăm de 132 de activităţi de control care au fost pe partea administrativă în 129 de centre în care se ofereau servicii atât în zona publică, cât şi în cea privată. Şi, ceea ce vă pot spune este că avem o serie întreagă de cazuri care sunt instrumentate în instanţă, o serie întreagă de cazuri care se investighează şi o serie întreagă de alte proceduri care au dus la îmbunătăţirea serviciilor”, a mai spus Pîslaru.
Ministrul a adăugat că nu poate da un număr al cazurilor de trafic de persoane sau exploatare sexuală ajunse în instanţă şi nici al inculpaţilor.
În 2015, 316 minori din România au fost victime ale traficului de persoane, conform unor statistici ale Serviciului de Monitorizare, Evaluare şi Coordonare Victime din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.