Locatarii din peste 300 de scări de bloc din Galaţi nu au apă potabilă. Din cauza datoriilor de 10 milioane de lei, furnizorul a închis robinetul de peste un an de zile, iar oamenii se aprovizionează de la cisterna pusă la dispoziţie de acelaşi furnizor de apă.
„Au avut numeroase angajamente de eșalonare a debitelor pe care nu și le-au respectat”, spune Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă-Canal Galați.
În Calafat, oamenii urcă lemne la etaj pentru a le băga în sobele din sufragerie. Furnizorul local de energie termică a dat faliment, iar reţeaua de gaze din judeţ încă nu a ajuns până aici.
„Din informaţiile noastre s-ar părea că există un program la nivelul judeţului Dolj, cu privire la extinderea reţelei de gaze până în municipiul Calafat. S-ar părea că există două variante: una mai lungă, şi una mai scurtă”, spune Dorel Mituleţu, vicepreimar Calafat.
În capătul celălalt al ţării, la doar 12 kilometri distanţă de Iaşi, în comuna Popricani, zeci de familii stau fără curent electric.
Primarul spune că nu are bani la buget pentru electrificare. Motivul este în aceeaşi notă tragi-comică: comuna trebuie să returneze două milioane de euro, bani europeni cheltuiţi greşit pentru un drum.
„Iluminatul este o necesitate la timpul acesta. Sursele de extindere nu-s decât din bugetul local”, spune Valeriu Pârlog, primar comuna Popricani.
Probleme sunt și într-un cartier rezidențial din Capitală, în care locuitorii așteaptă de ani de zile construcția canalizării. De fiecare dată când plouă, pentru locuitorii de aici să o adevărată aventura să iasă din casă.
"Poate ar fi trebuit să investim mai mult și cu precădere în alimentările cu apă și canalizările de la sate, decât să facem bazine de înot în pantă în pantă și telegondole", a spus vice-premierul Liviu Dragnea.
Pentru a pune apă curentă și canalizare în toate comunele din România ar fi nevoie de 10 miliarde de euro.