„Ar fi un cadou extraordinar făcut mediului privat, căruia i s-a mai făcut un cadou anul ăsta, la 1 ianuarie, prin modificarea Codului fiscal și pentru care mai pregătesc alte modificări de Cod fiscal.
Azi, România are o problemă majoră cu piața muncii, datorită acestei politici aberante de salarii, cel puțin politica salariului minim, care se află în continuare foarte jos”, spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
„Ceea ce propune Guvernul este fără echivoc. Aruncă toate costurile pe următorii patru ani pentru creşterea salariului în sectorul public pe restul economiei, în principal pe toată zona privată.
Astăzi discutăm de peste 40% din salariile înregistrate în România care se află la salariul minim şi sub salariul minim şi foarte multe dintre ele sunt în sectorul privat”, adaugă el.
„Această decizie, dacă Guvernul vrea să şi-o asume, va însemna continuarea exodului forţei de muncă din România, cel puţin cei tineri vor continua să plece pentru că nimeni nu agrează ideea să lucreze în România pentru 250-300 de euro”, mai spune liderul sindical.
„Mi se pare un pic cam aberant: 1.350 de lei până în 2020, cred că este o glumă. Din punct de vedere al Federaţiei mele, lucrurile sunt mult mai complicate pentru că ni s-a promis mult mai mult şi de la un 25% creşteri salariale anul acesta din decembrie sau poate la începutul anului viitor să vii să spui că dai 19% pe trei ani de zile e cu totul şi cu totul de neînţeles”, spune și Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.
„Mâine avem o întâlnire dimineaţă la ora 10 în care vom stabili un program de mişcări sindicale pentru următoarea perioadă pentru că nu suntem de acord că nu ni se spune nimic iar acum dintr-o dată se anunţă nişte cifre care nu ştiu cu cine au legătură”, a adăugat el.
Guvernul caută o soluţie pentru majorarea salariilor din sector bugetar de câteva luni. Guvernul vrea să majoreze salariul bugetarilor, în medie, cu 20%, vorbim de o majorare între 1% si 40%, în funcţie de domeniul de activitate. Toţi bugetarii vor beneficia de majorare, dar nu se vorbeşte de creşteri unitare.