Alexandru Hărănguş a stat zece ani în penitenciar, pentru tâlhărie. După gratii, şi-a descoperit pasiunea pentru pictură, iar unele lucrări au fost premiate la expoziţii internaţionale. În urmă cu trei ani a fost eliberat, însă nici acum nu şi-a găsit un loc de muncă.
„Foarte greu, pot să spun aproape imposibil. În momentul în care află angajatorul că ai fost condamnat, deja te priveşte cu alţi ochi”, spune un fost deținut, Alexandru Hărănguş.
Aceeaşi problemă o au aproape toţi deţinuţii, după ce fac primii paşi în libertate. Ca să prevină acest lucru, conducerea penitenciarului Gherla organizează cursuri de calificare pentru cei care mai au de ispăşit sub un an din pedeapsă.
„Contează foarte mult ca persoana să îşi dorească şi să facă ceva în sensul reintegrării sociale. Iată că pe o parte dintre ei, pe mai mulţi de jumătate drumul îi aduce înapoi spre penitenciar”, spune comisarul-şef Alin Fetche, director adjunct Educaţie şi Asistenţă Psihosocială la Penintenciarul Gherla.
Autorităţile spun că una dintre probleme este mentalitatea şi admit că, în cazul oricărei oferte de muncă, o persoană condamnată porneşte cu şansa a doua, în faţa unui candidat fără cazier.
„Angajatorul triază încă de la început dosarul celor care depun şi preferă, bineînţeles, persoane care nu provin din detenţie”, spune Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Numărul deţinuţilor eliberaţi, dar neangajaţi are toate şansele să crească. Reprezentanţii Administraţiei Penitenciarelor spun că, până acum, 4.500 de persoane au cerut să fie puse în libertate, în baza noului Cod Penal.