Cu alei pietruite, înconjurate de verdeaţă, clădirile vechi par case de vacanţă în sate uitate de timp. Le dau de gol doar plăcuţele pe care scrie Poliția. Aşa arată multe dintre secţiile comunale ale Poliţiei Române din ţară. Sunt ocupate de doi, trei sau patru agenţi. Dar este nevoie de mai mulţi, iar şefii de la Ministerul de Interne au găsit o soluţie de marketing ca să îi atragă.
„Am postat aceste fotografii pe reţele de socializare. Ne-am gândit să le facem cunoscute aceste posturi de poliţie ca să ştie unde îşi vor desfăşura activitatea,” spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.
Într-un top al judeţelor, Gorj, Dolj şi Argeş sunt cele mai căutate. Competiţia se anunţă dură: există posturi de poliţie rurală cu aproape 150 de candidaţi pe un loc. Situaţia este total diferită la Bucureşti. Cu toate că are sedii mari şi dotări bune, la Poliţia Capitalei concurează doar 10 persoane pentru o funcţie. Iar pretendenţii respiră uşuraţi.
Peste 11.000 de posturi vacante are acum Ministerul de Interne. 2.500 au fost scoase deja la concurs, iar cele mai multe sunt pentru poliţia română. Candidaţii pot să aleagă şi alte structuri, aşa cum sunt inspectoratul pentru imigrări sau poliţia de frontieră.
Cei peste 26.000 de candidaţi încep examenele la jumătatea lunii viitoare şi vor fi departajaţi în funcţie de rezultatele de la probele scrise şi cele fizice. Alte o mie de posturi vor fi ocupate la sfârşitul anului şcolar: absolvenţii Academiei de Poliţie şi ai şcolilor de subofiţeri.